Откакто милиони хора по целия свят останаха по домовете си, заради карантината, наложена от върлуващия вирус COVID-19, а автомобилите значително намалиха вредното си влияние, замърсяването на въздуха драстично намаля.

След 23 март в Обединеното кралство, качеството на въздуха се промени драстично, като нивата на азотния диоксид падат с до 60% на някои места, в сравнение със същия период през миналата година, а замърсяването на въздуха в градове като Лондон и Глазгоу е намаляло наполовина, според ВВС. 

Китай
Промяната на качеството на въздуха в Китай

Лос Анджелис е имал най-дългия участък от чист въздух от 1980г. насам, а картите от лабораториите на Декарт показат, че качеството на въздуха се е подобрило и в други градове на САЩ. Жителите в Северна Индия съобщават, че за първи път от 30 години насам виждат заснежените Хималаи на 200 км. А в Италия и в Китай нивата на замърсяване са се променили до такава степен, че разликата е забележима дори от космоса. 

 

 

 

В проучване, публикувано тази седмица, изследователи от Харвардския университет подчертаха, че замърсяването на въздуха е един от жизненоважните фактори, които увеличават смъртните случаи от COVID-19

Еколози и активисти се надяват това наблюдение да отвори очите на всички ни за вредата, която нанасяме на собствената си планета в ежедневието и колко лесно всъщност тя успява да се възстанови, ако забавим темпото, а съответно и да продължи да се грижи с чистия си въздух за своите обитатели.

Възможно ли е този злощастен период да доведе до трайна промяна в начина ни на живот? Или все още сме достатъчно глупави да продължаваме да тровим дома си и така да създаваме благоприятни условия за още нови вируси, от които се боят вирусолозите?