24 ОКТОМВРИ – СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА СЪС ЗАТЛЪСТЯВАНЕТО

ИНТЕРВЮ СЪС СПЕЦИАЛИСТА ПО ХРАНЕНЕ – НАДЕЖДА КУЦЕВА

Колко актуален е проблемът със затлъстяването?

Затлъстяването набира все по-голяма скорост в световен мащаб и се определя като „епидемията на 21 век“. Броят на хората страдащи от наднормено тегло непрекъснато нараства. Затлъстяването е сериозен здравословен проблем, който не трябва да бъде подценяван. Времената на карантина определено не ни предразполагат към по-висока физическа активност и здравословен начин на живот, но акцентът ни трябва са бъде върху общото ни благосъстояние и това всеки човек да се чувства добре в кожата си. Заседналият начин на живот в комбинация с лоши хранителни навици като консумация на прекалено много сол, захар, наситени мастни киселини, висококалорични напитки увеличава шанса от развитието на редица здравословни усложнения като високо кръвно налягане, висок холестерол, диабет тип 2, ставни заболявания и други.

На какво се дължи?

Затлъстяването представлява хронично състояние, което може да е резултат от многобройни фактори:

  • Нарушен енергиен баланс- приетите калории са повече в сравнение с изразходената енергия от човека в ежедневието му. В следствие на това се натрупва излишна мастна тъкан в тялото, което води до покачване на телесното тегло.
  • Понижена физическа активност вследствие на забързано ежедневие или напредване на възрастта.
  • Хормонален дисбаланс/ прием на медикаменти водещи до повишаване на теглото.
  • Генетични фактори, които могат да оказват влияние върху усвояването на хранителните вещества и разпределението на мастната тъкан в тялото ни.

В какво се състои борбата със затлъстяването?

От съществено значение в борбата със затлъстяването е превенцията.

На първо място обърнете внимание на начина, по който се храните. Консумирайте разнообразна, сезонна, богата на витамини и минерали храна в умерени количества. Хранете се често (през 3ч.- 4 ч.), а в случай, че почувствате глад преди основното хранене изберете консумацията на зеленчук или плод- ябълка, грейпфрут, портокал, чрез който ще отговорите на нуждите на организма. Бъдете хидратирани. Не чакайте момента, в който вече чувствате жажда. Консумирайте вода често и на малки глътки. Заедно с това благоприятно за организма Ви би се отразило и добавяне на физическа активност ако тя отсъства в ежедневието Ви.   

Кои са съветите, които като специалист би дала на хората страдащи от този проблем?

Грижете се за себе си и не подценявайте този глобален проблем. Хранете се пълноценно. От огромно значение за повишаване качеството на живот и подобряване на здравословното състояние е редуцирането на теглото да бъде в разумни граници и за продължителен период от време. За да имаме трайни резултати трябва да изградим добри хранителни навици. Не се подлагайте на произволни диети и медикаменти за бързо сваляне на килограми, които вместо да Ви помогнат могат да Ви навредят.  Сведете до минимум консумацията на „фаст фууд“ и висококалорични напитки като сокове, фрешове, безалкохолни напитки.

Не забравяйте: Вредна храна няма! Има вредни количества! Веднъж седмично или 2-3 пъти месечно може да си позволяваме да се поглезим. Не на последно място обръщайте внимание не само на физическото, а и на психическото/ менталното си здраве. Отделяйте време за практикуването на вид спорт, който Ви доставя удоволствие, медитация, йога, танци, плуване, колоездене, разходки сред природата. Заобиколете се с хора, които Ви мотивират и Ви карат да се усмихвате по- често! Не забравяйте, че психичното ни здраве е пряко свързано  с физическото ни състояние и с функцията на метаболизма ни!