Днес /16.12.2019г./ празнуваме специален юбилей на наша съгражданка. Ивана Давчева навърши 100 години. От Общината я посетиха в дома й, за да я изненадат с торта и картичка с известно парично подаръче за нуждите на баба Ивана. Кметът Румен Пехливанов лично поднесе на дамата букет с червени рози.

„Всички сме едно – казва баба Ивана – Господ ме обича, а аз обичам всички!“. На неизменният въпрос за такива случаи, каква е тайната на дълголетието, Ивана казва: „Няма тайна. Работила съм и работила цял живот. Аз мислех, че ще умра, но Бог ме пожали!“. Пожеланието, което отправи тя към всички ни е да доживеем до 100, че и до повече!

Господин Пехливанов пое ангажимент към нея и семейството й, след Нова година да наеме жена, която да я посещава ежедневно, да пазарува вместо нея и да помага с каквото баба Ивана позволи, защото дамата смая всички със съхраненото си за тези години здраве. Организацията за милия жест беше изцяло на Община Рудозем, но в корените на тази инициатива, всъщност стои Елена Турналиева – приятелка на столетницата.

За нас 100 години са много нещо – това си е цял един век, но Ивана Давчева казва: „Както върви вятъра, така и годините.“

Кратка справка за годината, в която се ражда Ивана Давчева:
На 18 януари 1919г. е открита е Парижката мирна конференция. През май започва Гръцко-турската война. На 28 юни е подписан Версайският договор между Германия и Антантата, който слага край на Първата световна война. 4 август – Музей Роден в Париж отваря врати. 27 ноември – България подписва Ньойският договор. А на 16-ти декември 1919г. на бял свят се ражда нашата съгражданка и съвременничка.

Можете да си представите събитията, които следват. За повечето от нас тези събития са далечни и непознати, но за Ивана са част от живота й. Днешното посещение и вниманието, което получи за празника си, може да не са нещо особено за младеж, празнуващ пълнолетие или майка, отбелязваща първата годинка на детето си, но ще забележите колко красноречиви са снимките по отношение на преживяването на рожденичката.

ЧЕСТИТ РОЖДЕН ДЕН, БАБО ИВАНА! БЪДИ НИ ЗДРАВА И ЩАСТЛИВА!