В Международния ден на търговеца и рибаря, ще ви разкажа за ресторант “Олимп” и неговите стопани – Вили и Тихомир Балджиеви.

„Олимп” отваря врати през 2004-та година. След това започва да се разраства. Скалата, извисявала се на мястото на 10-метровата каменната стена, която се превръща в приятна атмосфера за клиентите, е била взривявана 4 пъти (130 дупки, дълбоки по 2.4 м.) и от нея са били извозени над 2 хиляди кубика камък. На нейно място се появява красиво шадраванче за жива риба. За него собствениците докарват собствена изворна вода от 4.5 км. нагоре в планината. Лятната градина добива своя образ през 2007 г. след много труд и още подобрения.

Тихомир и Вили проектират всичко сами. Тихомир строи заведението със собствените си ръце и с помощта на още един приятел.

Тихомир се занимава с ресторантьорство от 1983 г., а по-късно създава семейния бизнес с Вили, която е природно надарена готвачка и влага душа във всяко ястие. За Вили работата, особено през лятото, е от 7:00ч. сутринта до 00:00-01:00ч. вечерта, без минута почивка. Но тя не си ляга, докато не въведе всичко в ред – маси, кухня, хладилник, мивки, скари, фритюрници, всичко трябва да е почистено и готово за утрешния ден.

В оранжерия, над заведението, се отглеждат домати, краставици, подправки, пипер, фасул, картофи, тикви и т.н., които използват за ястията от менюто. Няма начин да не забележите и кошерите над паркинга, медът, от които, също се използва и може да ви се сервира.

Когато шеф Манчев гостува в Рудозем за снимки за предаването си, той сяда да обядва в лятната градина на „Олимп”. Първоначално собствениците не разпознават този клиент, докато той не се представя. За обяд, той си поръчва салата и се влюбва в домашните домати, с която е приготвена. Следващите три вечери той и целият снимачен екип вечерят в „Олимп”. Боб в гърне, сарми, пататници, качамаци, риба, тиквена баница са сред ястията от менюто, които те си хапват тогава. Шеф Манчев, също като много от дългогодишните клиенти на ресторант „Олимп”, дълбоко оценява пресните продукти. Зрителите на „Кошмари в кухнята” познават възмущението на майстора от замразената риба. Противополюсна е реакцията, когато пъстървата е едва ли не “скочила от шадраванчето в чинията”, а домата е току-що откъснат от дръжката си.

За зимния сезон, който вече настъпи, Вили и Тихомир ни препоръчват туршии, боб в гърне, салати, чорби, миш-маш,  а също и крем карамел, баклава и домашна торта за десерт. Аз лично обожавам тяхната чушка бюрек и всеки път, когато седна там, задължително си поръчвам и си облизвам пръстите след това. А за следващия път съм изкушена да опитам специалните хлебчета гюзлемета на Вили, рецептата, за които, се появява от техния син.