будѝтел

Значение на думата будител

будителят, будителя, мн. будители, м. Деец от епохата на Българското възраждане, който е работил за просвещението и националното самоосъзнаване на българския народ.

За пореден път се убеждавам, че в живота няма случайности. Няма случайни срещи. Няма случайни хора. И в този смисъл, стечение на обстоятелствата ли е баш на първи ноември преди десет години, благодарение на Румен Пехливанов и Общинския съвет, този център да отвори врати? Преди 10 години служителите на ЦОП се сблъскват със страха и недоверието на хората, които не знаят какво да очакват и какви услуги предлага. 

На 3-ти декември 2011, в деня на хората с увреждания, в Общината получават писмо от тогавашния министър Дянков, че няма да продължат финансирането на центровете, грижещи се за децата със специални нужди. След много борба, на следващата година Общината и г-н Пехливанов успяват да извоюват отново отварянето на двата центъра, тяхното материално усъвършенстване и най-вече намирането на грижовни екипи, които днес включват общо 21 невероятни дами, изключително ангажирани и неуморни в работата си.  

Центърът за обществена подкрепа предоставя консултативни услуги, насочени към деца, които нямат мотивация за учене, имат трудности в училище, деца с проблеми в поведението, деца с емоционални проблеми, деца, жертви на насилие. Предлага и обучения за кандидат – осиновители и семейства на осиновители в следосиновителния период, семейства от общността, които търсят съвети и подкрепа при отглеждането и възпитанието на децата си. ЦОП е обучил повече от 30 семейства за кандидат-осиновители, организира групи за взаимопомощ след осиновяване, подготвили над 20 деца за международно осиновяване, непрекъснато се превръщат в иноватори в дейността си и в работата с деца, организира лятна занималня с различни ателиета и кръжоци, работи усилено с родителите и ги подпомага там, където срещат затруднения или искат да надградят родителските си качества, организира програми за личностно развитие за децата, като лидерска академия, работа в екип, разрешаване на конфликти, организация на времето, творческо мислене, организират тренинги за татковци. Ежедневната им социална и терапевтична работа ги прави разпознаваеми, търсени и ценени от хората. 

Днес те се радват на огромно признание от жителите на цялата община. Когато става въпрос за просвещение и обществено самосъзнание, в лицето на професионалистите, работещи в ЦОП, виждаме олицетворение на съвременните будители.