Започваме живота си с инстинкта за хранене, но с времето спираме да отдаваме на този ежедневен и жизненоважен процес – храненето – значението, което има. Изумително е човешкото ни умение да пренебрегваме здравето си, за което се грижим едва, когато започнем да го губим, въпреки неизменното му присъствие в пожеланията ни всеки ден. Тези простички “дадености” – здравето и храненето стават все по-актуални теми, белким се сетим да им обърнем повече внимане.
Днес /8.11.2020г./ отбелязваме Европейския ден на здравословното хранене със статия на специалиста по хранене Надежда Куцева. Тя е местен млад професионалист, който истински се вълнува от своята специалност и от храненето на съвремения човек. 

„Трябва да храните душата си със здрава храна, ума си – със здрави мисли, а сърцето си – със здрави чувства”

Петър Дънов

Храната присъства в живота на всеки. В днешно време трябва да се стараем  храната да бъде основния ни партньор в грижата за здравето ни, тъй като тя играе ключова роля за качеството ни на живот.

За да осигурим на организма си онези вещества, които той може да усвои най-добре, е важно да наблягаме на пресни, месни и сезонни храни. През по-топлите месеци трябва да включваме в менюто си повече яйца, авокадо,  риба, сезонни зеленчуци и плодове, ориз, а през по- студените да заложим на животинските мазнини (телешко, свинско, яйца, масло, сезонни зеленчуци и плодове).

Темата за здравословното хранене става все по-актуална. Днес ние разполагаме с все повече информация, която можем да използваме за постигането на една или друга цел в различните области от нашия живот. Живеем в свят, в който това как изглеждаш отвън е по-важно от това как изглеждаш отвътре и как се чувстваш. Дали всъщност сме наясно какво означава здравословното хранене и здравословният начин на живот?  Много хора са предубедени като смятат, че да се храниш здравословно е скъпо, отнема много време и трябва да ядеш само „треви” и безвкусни семена. Не си създавайте грешно впечатление за здравословното хранене и не го приемайте като „диета”, с която ще постигнете бързи резултати за отрицателно време, които не работят дългосрочно. Здравословното хранене е много повече от това- то е начин на живот. Представлява съвкупност от балансирано хранене с разнообразна храна, която ви доставя наслада.

Изграждането на добри хранителни навици  ще ви помогне да останете последователни и  да не се чувствате гладни и недоволни през повечето време. Воденето на здравословен начин на живот означава всекидневно да правите малки и ползотворни крачки към целта. Например:

  • да отделяте 30-40 минути на ден за физическа активност;

  • да добавите плод към закуската си;

  • да намалите консумацията на сол и захар;

  • да увеличите приема на вода;

  • да избягвате безалкохолните и газирани напитки;

  • фокусирайте се върху истинската храна и ограничете приема на храни в лъскави опаковки.

Истината е, че универсално здравословно хранене не съществува. То трябва да бъде според индивидуалните потребности, предпочитания, цели и възможности на даден човек. Няма определен режим, който всички хора да усвояват и приемат еднакво.Всеки един от нас е индивидуално уникален, който в различните стадии от развитието си има нужда от различен вид хранене. Здравословното хранене би могло да се определи като пълноценно хранене, свързано с подобряване и поддържане на добро здраве и превенция на болести. Храната е вид удоволствие и не е нужно постоянно да се лишаваме от любимата си храна в името на идеята, че така се храним здравословно. Всъщност удоволствието от храната може да върви ръка за ръка с пълноценното хранене стига да намерим баланса. За да бъдете в най-добрата си форма трябва да се движите достатъчно и да се храните правилно, защото красивото тяло е здравото тяло.

В основата на живота ни стои здравето, затова трябва да се стараем да правим по нещо мъничко, което да ни помага да сме здрави. Да си създадем здравословни навици и да ги направим част от ежедневието си.

Не се колебайте и вие да тръгнете по пътя на здравословното хранене и начин на живот!


Надежда Куцева
Специалист по храненето


Контакт за консултации
на e-mail:
nadezhdakutseva@abv.bg