Зелха Усенджикова със снаха си Рафинка и кмета Румен Пехливанов
Зелха Усенджикова със снаха си Рафинка и кмета Румен Пехливанов

Зелха Усенджикова от с. Елховец днес /6.1.2019г./ навърши 100 години. За пръв път в дългия си живот, тя отпразнува рождения си ден с торта, с която я зарадваха служители на Община Рудозем и кмета на с. Елховец Добромир Шевелиев. За пръв път за цял век живот, тя получи букет цветя, поднесен от кмета на Общината Румен Пехливанов, с когото рожденичката си говори на дълго и на широко за живота, за годините и за роднините. И Зелха, също като връстничката си Ивана, получи и паричен подарък от Общината. 

Когато я попитах за нейната тайна за дълголетие, Зелха хвана силно двете ми ръце и ме погледна в очите: “Трябва да се яде! – каза сериозно тя – По-хубаво беше яденето едно време, имаше сладост! Манаха пшеничени питки сме изйели, и са били по-сладки от всичко, дето се яде сега. Трябва ядене, зам да има и ковет!” Наистина, потребителското ни общество често забравя да оцени храната на масата си. Смиреното напомняне от една 100-годишна наша съгражданка, ненапускала красивия ни роден край, не крие мъдростта, от която можем да си вземем. 

Хранете се сладко и не хабете ковета! Изглежда, че така се доживява до трицифрена възраст! Не е случайна приказката “Яж, за да пораснеш голям!”