Мисли се за разрешаване на някои спортове.

Националният оперативен щаб обмисля варианти за смекчавания на забраните по отношение на спортните събития, се разбра на днешния му брифинг. “Върви се по пътя към постепенно отпускане на мерките”, съобщи Венцислав Мутафчийски. Уточни, че ако се пристъпи към такова, първо ще бъдат разрешени спортовете на открито, ходенето в планините, а след това събирания в затворени помещения, но при определени условия.

“Активно се обсъждат тези неща. За съжаление не може да се предвиди в пълен обем какъв може да бъде резултатът от това нещо”, каза Мутафчийски и посочи, че всички държави действат по метода проба-грешка, а щабът следи внимателно кой какво прави и какви са последиците. Какво ще се смекчи предстои да бъде обобщено и обявено от правителството

Задължително носене на маски на закрито и след 13 май

Националният оперативен щаб препоръчва носенето на предпазни маски на закрити обществени места да остане задължително и след изтичането на извънредното положение на 13 май. Дотогава е в сила и заповедта на здравния министър Кирил Ананиев, която задължава хората да са с маски или шалове на закрити и открити обществени места.

“Сега маските на открито сериозно обмисляме да се махнат”, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. Той уточни, че ще остане задължението за маски на закрито – “задължително в градски транспорт, при купуване на хляб и хранителни продукти, до аптеката”, изброи той.

“Чакахме да се стопли времето, слънцето да трепе вирусът навън”, обобщи Кантарджиев и посочи, че и се увеличават изследванията на вируса, а самата епидемия придобива ендемичен характер – в отделни огнища. Това променя и стратегията на щаба по отношения на тестванията и действията срещу заразата.