Едно от СЪКРОВИЩАТА, с които районът се гордее, е в село Чепинци. Селото е известно с новата си джамия, издигната на мястото на старата. Архитектурният шедьовър е единственият такъв по рода си в България – с ДВЕ 35-метрови минарета.
Библиотеката на джамията е изключително богата и пази около 1300 нa брой вековни трудове, ръкописни и старопечатни, на османски, персийски и арабски език. Преводите на някои трудове остават мистерия и до днес. Има учебници по математика, отечествознание,медицина, астрономия и други. А сред всички тези богатсва почетното място заема ЗЛАТНИЯТ КОРАН.
Свещената книга е ръкопис на 600 години. Страниците са от оризова хартия, а отделни пасажи както и името на Аллах са изписани със златни букви.
Още интересни неща около джамията са тревната площ пред нея, която е била гробище, скалата във форма на човек, който се моли в посока към Мека, както и различните мероприятия, които се организират.
Независимо дали сте местен или турист, ако посетите джамията, било то в празничен или в делничен ден, ще останете запленени от историите, които ще ви разкаже!