Както излиза – скоро няма да се излиза. А какво по-хубаво от това цялото семейство да се събере пред екрана за един страхотен филм? Rudozem News подбра 10 невероятни филма за цялото семейство, които отговарят на следните изисквания: 1. Мъжът да има на какво се смее; 2. Жената да има над какво да размишлява и 3. Вълшебство за децата и възпитателни поуки за зараждаща им се ценностна система. Преди всичко сме се постарали, класацията ни да е от забавни, но и смислени филми и именно по този критерий са класирани. 

№10 Джуманджи

Ролевите игри са популярни не само сред тийнейджърите, а дори и в психологията. Защо? Защото заемаш нова роля, нова позиция. Да влезеш в чужди обувки, чиито и да са те, винаги учи на нови неща и подава един нов поглед над всичко, което познаваш. “Джуманджи” представя именно ефектът от смяната на перспективата, с която човек е свикнал. Приятелството и екипната работа, страхът и смелостта, недоволството и адаптирането – всичко това е преплетено в тази приключенска комедия, която искренно ще развесели членовете на семейството. А вие какво бихте направили, ако сте друг човек? Филмът може дори да ви вдъхнови за игри вкъщи, в които да сте съвсем различни хора или за моментите на конфликт, когато за да постигнете истинско разбиране помежду си, “да размените ролите си” би било полезно и поучително. Освен това, по този начин, друг човек на ваше място би могъл да ви посочи алтернативи, за които сами не се досещате. 

Линк към “Джуманджи: Добре дошли в джунглата”: тук
Линк към “Джуманджи: Следващо ниво”: тук

№9 Доктор Дулитъл

Поне едно хубаво нещо излезе тази година и след като кината са затворени (не, че рудоземчани ще се засилят много да ходят на кино), може да си пуснете “Доктор Дулитъл”. Ако искате да възпитате у децата си любов към животните, нагласа към неизбежната загуба и съпътсващите я емоции, готовност за помощ и споделяне, непременно ги настанете пред екрана за тази завладяваща продукция.

Линк към филма: тук

№8 Мастило

По-вероятно е този филм да докосне по-дълбоко душите на родителите. Преживяването, през което ще ви преведе, ще запечата у вас едни от най-ценните уроци, които често забравяме, въпреки че знаем добре. Впуснете се в борбата между мрака и светлината в този безгранично непознат познат свят, както и в същността на всеки човек. 

Линк към филма: част 1 ; част 2 ; част 3 ; част 4 ; част 5 ; част 6 ; част 7

№7 Отвътре навън

Това е една страхотна продукция на Pixar, която по един развлекателен начин ще научи малките хора на емоционална интелигентност. А ако големите също не са особено вещи в разпознаването и изразяването на емоциите си, ще бъде полезно и за тях. Помнете – всяка емоция е полезна и необходима! 

Линк към филма: тук

№6 Вдън горите

Вероятно много от читателите ще пренебрегнат “Вдън горите” само защото е мюзикъл. Но това ще бъде колосална грешка. Не случайно този модерен прочит на класическите приказки е събрал най-брилятния актьорски състав. Освен, че малчуганите ще разберат защо не е добре е да говориш с непознати и какво може да струва сбъднатото желание, идеята за това да заживееш щастливо ще придобие един изцяло нов смисъл, който дори големите пренебрегваме. Накрая ще дадете един от най-ценните уроци на децата си – за размитите граници между добро и лошо, защото в края на краищата всички сме хора, препускащи в гората на живота, всеки по своите си работи, всеки със собствените си цели и подбуди да постъпва по различен начин. 

Линк към филма: тук

№5 Зайчето Питър

Зайчето Питър заема пето място в нашата класация, но е на първо що се отнася до смях. Малчуганите ще научат какво носи със себе си приключенският дух, борбеността, надеждата, прошката и отношението към дивите животни, защото както казва младата художничка от филма “Земята първо е тяхна, после идваме ние.”

Линк към филма: тук

№4 Пътеводител на галактическия стопаджия

Както посочихме, класацията е съставена от филми с дълбок смисъл. “Пътеводител на галактическия стопаджия” по книгата на знаменития Дъглас Адамс дава отговора за Живота, Вселената и Всичко останало. Много важно – ако по време на сутрешното кафе, Земята трябва да бъде унищожена, за да се построи космическа магистрала (и да видим дали ще припознаете в някой от героите нашия примиер), не забравяйте да си вземете хавлия! Колкото и парадоксално да звучи първоначално това, излиза, че хавлията е най-полезното нещо за междузвезния стопаджия. И дори в чест на автора и неговия шедьовър, 25 май е обявен за Деня на хавлията.

Линк към филма: тук

№3 Алиса в Огледалния свят

Дали, когато Луис Карол е писал “Алиса в страната на чудесата” и “Алиса в огледалния свят” е очаквал, че произведението му ще се развива със собствен живот за следващите поколения. Продукцията на Дисни “Алиса в Огледалния свят” надмина дори първата си част “Алиса в страната на чудесата”. Тук Алиса и приятелите й въвличат самото Време в приключенията си. А като си представим колко вълнува човешките умове самото понятие “време”, представете си какви би било да опознаем образа му от близо. 

Линк към филма: тук

№2 Уол-и

“Уол-и” е вълнуващ и затрогващ анимационен филм, поставящ изключително актуални проблеми. За тези, които не са имали удоволствието да го гледат, горещо препоръчваме да си оправят пропуска. За поколенията, за които подготвяме този свят и за нас, подготвящите, е от огромно значение да възпитаваме в ценностната си система уроците, на които иска да ни научи очарователното съзерцаващо роботче, което сега се явява последният жител на опустошената ни планета. Тези уроци, няма да представим в статията. Те не са подметнати деликатно в подтекста на филма, а съвсем директно ни сочат грешките, за които си затваряме очите и промяната, която трябва да настъпи! А вие, скъпи читатели, обезателно изгледайте филмчето, дори и вече да сте го гледали!

Линк към филма: тук

№1 Добри поличби

Бележка от автора на статията: Няма да крия своята пристрастност към “Добри поличби” – с връзки е на първо място, но аз съм ценител на доброто кино и на добрата актьорска игра, така че напълно заслужава мястото си в класацията. Това е любимият ми филм по любимата ми книга, а създаването му е предсмъртното желание на любимия ми автор – сър Тери Пратчет.

Апокалипсисът никога не е бил толкова забавен! “Добри поличби” се различава от останалите филми в класацията по това, че всъщност е мини сериал от 6 едночасови епизода и абсолютно си струва да се изгледат на един дъх. Този филм си има всичко, няма нещо, което да му липсва. А ако гледате внимателно, уроците, които ще залеят семейството ви могат да бъдат повод за дискусии на всяка вечеря в продължение на седмици, ако не и повече. Мъдростта от философията върху екзистенциалните проблеми ще завладеят мирогледа ви без дори да усетите, защото ще сте заети да се заливате от смях, като ви поставят в последните дни преди Апокалипсиса. Докато ангел и демон, кръшкащи от страните, които би трябвало да заемат, са заели собствената си страна и издирват Антихриста, вие може да помислите какво общо може да има между патиците, група деца, ядрените централи, Атлантида, извънземните, четиримата конници на Апокалипсиса, издирвач на вещици, гадателка, пощальон, сатанински монахини, компютърджия, който никак не се разбира с технологията, потомка на вещица, оставила книга с изключително точни предсказания, чакащи момента, в който да бъдат разбрани правилно и дори Бог (Който тук е Тя). И знаете ли – със сигурност изпускам нещо… 

Линк към сериала: тук