Вдъхновяващите цитати могат да предложат нови прозрения и перспективи за проблемите, с които всеки от нас се сблъсква по едно или друго време в живота си. Ако търсите думи, които да ви помогнат да се почувствате мотивирани или енергизирани, то нека “чуем” какво казват някои от най-известните мислители на психологията. Научете и повече за онова, което ги прави вдъхновяващи.

Ейбрахам Маслоу: Намиране на нови начини за решаване на житейските проблеми
“Ако единственият инструмент, който имате, е чук, вие сте склонни да виждате всеки проблем като пирон.”
Какво означава това?

Този прочут цитат на Маслоу се отнася до концепция, често наричана закон на инструмента или чука на Маслоу. По същество това предполага прекалено уповаване на познат или любим инструмент. Макар че подобни инструменти понякога могат да бъдат от полза, често те са причина да се придържаме към подходи, които не само не вършат работа, но са дори деструктивни.

От психологическа гледна точка това може да включва използването на едни и същи механизми за справяне с проблемите, без да търсим нови решения. Вместо да се превърнем в жертва на тази тенденция, цитата на Маслоу ни приканва да опитаме да разширим хоризонтите си, да изследваме нови начини на мислене и различни подходи за комуникация с другите. Маслоу е известен с това, че прави йерархия на потребностите.

Уилям Джеймс: Трудностите могат да изградят характера
“Всеки трябва да прави най-малко две неща всеки ден, които не му харесва да прави, само за да ги упражнява”.
Какво означава това?

Уилям Джеймс казва, че животът невинаги се отнася до това да поемем лесния път. Понякога изживяванията, от които научаваме най-много, са онези, предизвикани от несгодите и предизвикателствата. През тези периоди ние научаваме много за себе си, за силните си страни и слабостите си.

Както казва Джеймс, понякога е важно да правим нещо, дори и да не ни носи непременно наслада или да не желаем да го правим. За ревностния интроверт завързването на разговори с непознати би бил чудесен пример за нежелана задача, която може да доведе до неочаквана награда.

Ако се окажете в коловоз, спомнете си думите на психолога и философ Уилям Джеймс. Предизвикайте себе си и опитайте нещо ново или се изправете пред предизвикателство, което не е задължително приятно, и вижте какви умения и знания можете да спечелите от този опит. Например, запишете се на някакви уроци, опитайте различна тренировка или участвайте в маратон.

Албърт Елис: Поемете лична отговорност за живота си
“Най-добрите години от живота ви са тези, в които решавате, че вашите проблеми са ваши собствени, не ги прехвърляте на майка си, на екологията или на президента. Осъзнавате, че контролирате собствената си съдба.”
Какво означава това?

Този цитат от Албърт Елис е свързан с поемането на отговорност за собствения живот и избор. Ясно е, че съществуват аспекти от живота ни, които са извън нашия контрол. Не сме в състояние да контролираме всички неща, които се случват с нас или изживяваме през живота си, но можем да поемем отговорността за това как да реагираме на тези събития.

В психологията тази концепция често се споменава като вътрешен локус на контрола. По същество локацията на контрола се отнася до това дали виждаме събитията в живота си извън наш контрол или смятаме, че действията ни могат да повлияят съдбата ни.

Хората, които имат вътрешен локус на контрола, са склонни да чувстват, че имат повече контрол, имат по-голямо чувство за самоефикасност и обикновено са по-щастливи и по-здрави. Тези, които притежават външен локус на контрола, често се чувстват безпомощни, безсилни и немотивирани да правят промени в живота си.

Елис е известен с разработването на рационално-емоционална поведенческа терапия, вид когнитивно-поведенческа терапия, насочена към подпомагане на клиентите да променят ирационални вярвания.

Карл Роджърс: Поддържане на оптимистично чувство
“Когато гледам света, съм песимист, но когато гледам хората, съм оптимист.”
Какво означава това?

Карл Роджърс ни казва, че е твърде лесно да се почувстваме песимистично, относно състоянието на света. Новините са пълни с истории за трагедия и човешко нещастие. Социалните мрежи често ни заливат с информация, фокусирана върху сблъсъци, скандали и катастрофи, които създават усещането, че светът върви към гибел.

Цитатът на Роджърс предполага, че фокусът върху подобни негативи може да направи света да изглежда като едно наистина ужасно място, но фокусът върху отделни хора може да ни помогне да поддържаме по-оптимистичен и реалистичен поглед.

Новините и социалните медии се съсредоточават върху най-големите човешки трагедии, като начин да предизвикат сензация, но те не предлагат истински поглед към онова, което се случва в света около нас. Ако се окажете песимистично настроени към света, погледнете тези около себе си, които могат да ви помогнат да промените това. Фокусирайте се върху историите за вдъхновяващи хора, които правят велики неща и допринасят за обществото. Както казва Карл Роджърс, светът е пълен с любезни и щедри индивиди, които могат да вдъхват голям оптимизъм.

Б. Ф. Скинър: Обучение, което продължава цял живот
“Образованието е това, което остава, след като наученото е забравено”.
Какво означава това?

Когато хората мислят за образованието, те обикновено го свързват с факти и формули, научени в училище. Както мнозина преподаватели биха могли да предположат обаче, често методите, принципите и процесът на проучване стоят зад знанието, което наистина има значение.

Както казва Скинър, сборът от знанията ни далеч надхвърля обикновеното учене в училище. Информацията, която научаваме в клас, може да не бъде запазена в дългосрочната ни памет след изпита, но уменията за критическо мислене, придобити по време на преподаването, ще останат до края на живота ни. Процесът на обучение никога не завършва, дори дълго след завършване на училище. Никога не спирайте да предизвиквате себе си да изследвате нова информация, нови начини за подход към нещата и различни начини на мислене за света.

Карл Роджърс: Животът е посока, а не дестинация
“Добрият живот е процес, а не състояние. Той е посока, а не дестинация”.
Какво означава това?

Били ли сте някога толкова фокусирани върху постигането на цел, че напълно да забравяте да се насладите на пътя към постигането на тази цел? Цитатът на Карл Роджърс показва, че добрият живот е свързан със самото пътуване.

Вместо да се фокусираме върху нещата, които мислим, че в крайна сметка ще доведат до това, което вярваме, че значи да живееш добър живот, като голяма къща, хубава кола и екзотични ваканции, да обърнем вниманието си върху добрите неща във всеки един наш ден. Нещата, които научаваме, семейството и приятелите, с които споделяме живота си, и дейностите, които ни носят щастие, са най-големите показатели за щастлив и изпълнен живот.