Въпреки напредването на строежа на новия граничен пункт с Гърция, жилищата в Рудозем вървят без пари – по 285 лева за квадратен метър. Проверка на „Родопи voice“ сочи, че предлагането е вяло, а търсенето на имоти е още по-зле.

Няколко месеца преди очакваното отваряне на ГКПП „Рудозем”, апартамент от 60-70 квадрата в миньорския град може да се купи за около 20 000 лева, 3-стайно жилище, старо строителство, се предлага за 33 745 евро, а 3-етажна къща в строеж върви около 25 хиляди евро.

Експерти, обаче, прогнозират, че цените на тукашните  имоти могат да скочат петорно, по примера на Кирково след отварянето на граничния пункт. Някои брокери дори са доста по-смели в прогнозите си, смятайки че ГКПП „Рудозем” ще надмине ефекта „Маказа”.  Според тях, спокойно цената на апартамент може да достигне до рекордните за района 100 000 лева.

Причината е огромният трафик, който ще поеме пункта. Новата „врата” към Беломорието ще се ползва освен от леки автомобили, също и от автобуси и тирове. Очакванията са тя да разтовари значително трафика към „Маказа“.