Пикът на COVID-19 у нас предстои скоро и социалната изолация на хората остава ключова мярка за справянето със създалата се криза. Около това мнение се обединяват различни здравни експерти у нас.

Според началникът на детското отделение в Инфекциозна болница доц. д-р Атанас Мангъров мерките в държавата са предостатъчни, но не могат в значителна степен да ограничат разпространението на вируса. „То ще спре, когато поне 70% от населението преболедува COVID-19. В 80% от случаите това ще е в лека форма“, обясни пред Bulgaria ON AIR известния инфекционист.

По думите му, в огромната част от случите заболяването протича без симптоми. Основно при някои възрастни хора с придружаващи заболявания, симптомите ще се отключат и ще се влошат. „Вероятно е лекарите и сестрите да се разболеят. Това е нова инфекция и нещата, които знаем за нея са с давност два месеца и половина. В това време заболяването се вихри много силно. Вероятно нещата ще започнат да вървят към спад след около 3 месеца“, прогнозира доц. д-р Мангъров.

Според председателя на Българското дружество по медицинска вирусология проф. д-р Радка Аргирова, България все още се намира в началото на своята крива на разпространение на коронавируса. „Сега е много добре възрастните хора, особено тези с хронични заболявания, да се дистанцират и да намалят до минимум социалните си контакти, но не е даден срок за това“, заяви тя пред БНР.

Прогнозата на проф. д-р Аргирова е в началото на май България да има своя пик, а в края на май и първите дни на юни, епидемията да приключи. Затова обаче е необходима пълна дисциплина от всички. И подчерта, че не трябва масово хората да си правят изследвания.

„Би могло хората да потърсят такъв тест, ако са прекарали в месеците от Нова година досега нещо подобно на грип, съвсем леко, което бързо е отминало и за което те смятат, че е било просто настинка. Тогава може да се потърси дали не е било контакт с вируса“, изтъкна  още тя.

Друг водещ експерт по темата – вирусологът проф. д-р Златко Кълвачев, коментира пред БНР, че у нас може да се стигне и до италианския или китайския вариант за по-строги ограничения. „В такава епидемия практически нещата се свеждат до ограничаване на разпространението на вируса, т.е. до „несреща“ с вируса, което е невъзможно практически, защото означава никой да не се среща с никого. Само, ако никой не се среща с никого в продължение на 20 дни, епидемията ще изчезне веднага, но това не е възможно“, обясни професорът.

По думите му в България е възможна и втора вълна на епидемията, затова е важно, който може да си остане вкъщи, максимално да се ограничат контактите и да се спазва стриктна лична хигиена.

Темата за COVID-19 коментира и вирусологът в университета в Кеймбридж и консултант по здравни иновации към ООН в Швейцария д-р Велислава Петрова, за която колкото по-рано в една епидемиологична ситуация се приложи социалното изолиране, толкова по-голяма е вероятността пикът на заразяване да бъде по-малък.

Мащабът, с който епидемията от коронавируса се разви, беше най-изненадващият. Обикновено такъв тип епидемии, които сме виждали в миналото, са били изолирани в рамките на една държава или в рамките на близки географски държави“. Пред БНР тя допълни, че най-оптимистичният вариант за пускане на ваксина на пазара е не по-рано от година.