Как да се предпазим от коронавирусът?

0
219

За да се предпазиме от коронавирусът трябва да знаем някои характеристики за вирусите.
Единствената цел на вирусите е да влязат и да се размножават в клетки. Вирусът не е живо същество, тъй като му липсват два компонента за живот. Първо, то не се състои от клетки, а от ДНК, РНК и белтъчна обвивка. Второ, никога не може да се размножават извън организма, т.е един вирус във външната среда не става на две, но запазва заразителната си способност.

Как се размножава вирусът?

За да може вирусът да се размножава, то трябва да влезе в клетката и всеки вирус има свой собствени характеристики. Короната има афинитет към белодробните клетки и целта е да достигне до белите дробове.
Входната врата на вируса е носоглътката, заразяването става чрез контакт с заразоносител, болен и повърхностите където се намира вирусът, тъй като заразоспособен до 2 – 3 дни. След заразяването вирусът отсяда в гърлото, организмът се опитва да поглъща вируса и да го насочва към стомаха, тъй като стомаха съдържа солна киселина която убива вируса моментално. В този момент се появява СУХОТА В УСТАТА – (първият симптом), тук най-важното е да се опитвате да го пренасочвате към стомаха, като пиете много вода. Пиенето на вода е първата защитна линия срещу коронавирусът.
Когато вирусът навлезе в белодробните клетки започва да се размножава и клетката се превръща във фабрика за вируси, които означава, че на ден се генерират хиляди вируси. След като клетката бъде унищожена и убита, вирусите навлизат в други клетки и т.н.

Имунната система се мобилизира максимално и бързо се насочва към белите дробове, в това време организмът се реагира чрез ВИСОКА ТЕМПЕРАТУРА – (втория симптом) и ускорява кръвообращението и сърдечния ритъм, УСКОРЕН ПУЛС – (трети симптом), хората с по добра циркулация са по-способни да се борят с вируса, а пушачите, болните с хронични белодробни и сърдечни заболявания отслабват имунитета и борбата с вируса. И когато първичните клетки пристигат да атакуват вируса (първичен имунен отговор), те атакуват всички клетки без подбиране, тук се появява КАШЛИЦАТА (четвърти симптом). В този период имунната система взема проба от вируса и я праща до собствените си лаборатории в организъма и извършва анализ на вируса, след това създава точното оръжие ( антитела) срещу вируса, този период трае от 3 до 5 дни.
Нашата грижа в този момент е да поддържаме организмът в добро здраве в продължение на 5 дни, докато пристига смъртоносното оръжие, тоест специалните части и щом пристигат битката се преобръща в интерес на организъма, това е антитела създадени от клетки, наречени В-клетки ( B-cells) те атакуват само короната и никой друг, дори да се появи друг вирус не го закачат, само корона вирус за да го победят.
Някой хора имат силна имунна система, в случай не усещат че са болни и нямат симптоми, а други с по слаба иммуна система и придружаващи дихателни и сърдечни заболявания протича тежко и заедно с горе споменати симптоми появява и ЗАДУХ, симптом на тревогата (пети симптом).

Как можиме да подсилим нашия имунитет?

1. Стимулиране на кръвообращението чрез движение и гимнастика.
2. Адекватен, пълноценен и спокоен сън.
3. Приемането на витамини.
4. Подходящата храна – най-големият враг на вируса е Vit.“C“ и магията за борбата срещу вируса са бадеми, орехи и ядките. Важното да се консумира пресни храни, много плодове, особено цитровете и зеленчуци, които подсилват естествения имунитет на организъма. Запасите от ориз, леща, боб и макарони при намалена подвижност може да предизвиква множество увреждания, много по опасни от короната. Всичко това е едната страна, а другата страна врагът на имунната система е паниката, страхът и напрежението.

За това преследвайте пътят на логиката – заразените от вируса 81% са без симптомни, 15% разболяват и се оздравяват, 2% се налага интензивно лечение и се възстановяват, 2% умират, умират поради различни здравословни проблеми. Но тази статистика все още относителна, никой не знае брой на заболели. Принципно формулата е елементарна :
Броя на загиналите се разделя на предполагаемият общ брой заболели, след като се умножава по 100.
Загинали : Заболели × 100 .
И относително тук е терминът –
“ предполагаем общ брой заболели“.
При сезонните грипове, които отнемат живот между 290,000 и 650,000 души годишно, получаваме процент на смъртност 0,1 и 0,3 % смъртност.
При СОВИД-19 – няма ясна статистика за
“ предполагаем брой заболели“ и изчисленията се правят на базата на установени случай на заразата, като в Италия около 6,3%, Китай 3,6%, Франция 2%, Ю. Корея 0,86%.
Така че, няма нужда от паника, страх и стрес.

И не забравяйте:
1. Маската!
2. Да си миете ръцете редовно!
3. Да спазвате дистанция 2м!
4. Останете си в къщи!
5. Не се събирайте с приятели, близки (освен семейство) и т.н. (с никой
)!

Д-р Х. Юсеф