На днешната дата, 28 април, фенове от милиони читатели от цял свят, сред които и аз, отбелязваме рождения ден на едно светило в световната съвременна литература – сър Тери Пратчет, английски автор на хумористични фентъзи и фантастични романи, от които и популярната поредица “Истории от света на диска”, която е истинско съкровище за всяка библиотека. 

Светът проплака преди 5 години, когато загуби този гений. Пратчет ни напусна на 12 март 2015г., след години борба с болестта на Алцхймер. Фактор, който според приближените му, изключително е спомогнал за скоростта, с която пише романите си последните години, но така или иначе, много от замислените истории, които е искал да разкаже, така и няма да достигнат до нас, за огромно съжаление. 

 

През 2001г. Пратчет печели медала Карнеги за романа си „Изумителният Морис и неговите образовани гризачи“. Заради приноса си в литературата, Пратчет е отличен от кралицата със званието рицар през 2009г., а още през 1998г. става офицер от Британската армия. Неговия свежо-ироничен и философски поглед над действителността провокира читателя да приема нещата от живота с усмивка, носеща доволно съгласие с автора. 

Тук ще споделим съвсем незначителна част от емблематичните му мисли, настанили се удобно в страниците на малките книжки, побиращи в себе си цял един невероятен свят. Няма да ви заливаме с много цитати, но се надяваме да нахраним съзнанието ви с няколко забавни заключения, до които стига рицарят на плоския, кръгъл свят, подпрян от четирите слона, стъпили върху Великата костенурка Атуин. 

“Боговете не обичат хората да не вършат нищо. Ако не са заети непрекъснато, хората биха могли и да се замислят. Част от мозъка съществува, за да не позволи това. И постига резултати. Кара хората да скучаят насред чудеса.”

“Някои човешки същества ще направят всичко, за да видят дали нещо може да стане. Ако сложим голям ключ някъде в някоя пещера и изпишем на него „Ключ-за-край-на-света. МОЛЯ НЕ ПИПАЙТЕ” боята дори няма да има време да изсъхне.”

“Никога недей да забравяш, че тълпата, която днес ръкопляска на коронацията ти, е същата тълпа, която утре ще ръкопляска на обезглавяването ти.
Хората обичат да има шоу.”

“Лъжата може да обиколи света, преди истината да си обуе ботушите.”

“Има моменти в живота, които хората трябва да знаят да не изпускат. Балоните са проектирани, за да учат малките деца на това.”

“Твърди се, че животът на човек преминава на лента пред очите му преди да умре.
Това е вярно. Нарича се Живот.”

“Не можеш да отложиш неизбежното. Защото рано или късно стигаш до мястото, където неизбежното просто седи и чака.”

“Фантастиката и фентъзито са като спортен уред за мисълта – не могат да те отведат никъде, но тренират мускула, с който можеш да стигнеш навсякъде.”