Лекари в София напуснаха след смъртта на 3-годишно дете

Педиатрията, в която беше лекувано 3-годишното дете, което почина след обикаляне от болница в болница, спира приема на спешни пациенти.

Причината е, че след обществения отзвук от случая напускат лекари.

Спешните случаи се пренасочват към “Пирогов”, Националната кардиологична болница и “Александровска”.

Спрян е приемът в интензивното на столичната детска болница

“Напуснаха най-важните ни специалисти. В момента имаме само един анестезиолог, който обаче е в отпуск. Надяваме се затварянето на интензивното отделение да е временно. Срокът, който е определен е до 5 януари 2020 г. Дано след това отново да можем да приемаме спешни случаи”, заяви в ефира на “Здравей, България” по NOVA директорът на педиатричната болница Димитър Калайков.

Той изрази съмнение, че ще се намерят желаещи да работят в болницата заради ниското заплащане на труда.

“Детската болница “Проф. Иван Митев” в София няма да приема спешни случаи до 5 януари 2020 година. Това не се случва за първи път. Убеден съм, че и тази ситуация ще бъде преодоляна. Няма да оставим дете без лечение”, обяви на извънреден брифинг в сряда здравният министър Кирил Ананиев.

Той добави, че за кадрови проблем в детската болница разбрали през почивните дни и вниманието им било заострено, най-вече след смъртта на тригодишния Александър.

“Всички отделения, с изключение на интензивното работят, дори са пълни. Има подадено заявление за напускане на двама анестезиолози”, разкри министърът.

Ананиев обяви още, че е назначава проверка в болницата, за да се установи какви точно са проблемите там. 

3-годишно момченце почина след обиколки в три столични болници, прокуратурата е образувала досъдебно производство след сигнал на родителите. По случая е назначена проверка и от здравния министър Кирил Ананиев.

Случаят е от 15 ноември. При първите симптоми родителите са завели детето в столичната педиатрична болница. По думите им там обаче се оказва, че няма свободни места. Родителите решили да отидат в болница “Лозенец”. Оттам изпращат момченцето за домашно лечение.

Междувременно 3-годишното дете се влошава. Родителите се връщат в Педиатрията и момченцето вече е настанено. Късно в четвъртък то е преместено в “Пирогов”, тъй като състоянието му се влошава. Там обаче лекарите загубват битката за живота му.

След този случай здравният министър Кирил Ананиев назначи проверка в трите болници. Малко след това Ананиев отстрани директорите на трите болници – “Лозенец”, УМБАЛСМ Пирогов, и Детската болница.