Заради нарасналия брой заразени здравният министър Кирил Ананиев връща задължителното носене на маски на обществени места в цялата страна със заповед, която влиза в сила от полунощ. Това важи при посещения в институциите, търговски обекти, магазини и молове. В момента носенето на маски е задължително само в аптеките, болниците и градския транспорт.

Стадионите и заведенията пък ще работят само с 50% от капацитета си. След среща с премиера Бойко Борисов здравният министър, кметът на София и здравните инспектори обещаха изключително строг контрол за спазване на досегашните и наложените от утре мерки, какъвто до момента видимо липсваше.

Столичната регионална здравна инспекция пък наложи глоби по 3000 лв. на политическите партии БСП и ГЕРБ за това, че са допуснали събирането на много хора на едно място. Същата глоба е наложена и на националния стадион “Васил Левски”.

Кметът на София Йорданка Фандъкова призова парламента да преразгледа високата и почти невъзможна за събиране глоба за неносене на маска от 300 лв., тъй като до момента контролните органи в столицата са успели да наложат само 16 такива глоби и в повечето случаи само пишат предупреждения.

До края на седмицата ще бъде взето решение дали да се удължи извънредната епидемична обстановка.

Защо се налага връщането на маските?

Неспазването на мерките за дистанция, дисциплина и дезинфекция е причината за нарасналия брой болни в България през миналата седмица, потвърди и здравният министър. Тогава беше отбелязан пик в новозаразените, като бройките на няколко пъти надхвърлиха 100 за денонощие. Сумарно регистрираните случаи през отминалата седмица са 606, а предходната бяха 555. Досега най-високият седмичен брой бе 433 случая в края на април, когато се смяташе, че е бил пикът на заразата у нас.

В столицата новозаразените пък са средно по 30 на ден. По данни на СРЗИ от началото на месеца към настоящия момент в информационната система за COVID-19 са регистрирани 263 случая за град София с 330 контактни лица. Пристигналите на летище София от рискови зони са 10 436. Общо карантинираните лица са 11 029.

Според здравния министър и директора на Столичната регионална здравна инспекция хората не просто не са се научили да живеят с вируса, а се държат все едно той не съществува и си е отишъл. Така, за да няма по-високо разпространение и по-висока степен на заболеваемост, се връщат част от по-меките мерки като задължителната дистанция на обществени места и носенето на маски.

“Ситуацията е сложна, имаме реално увеличаване на броя на случаите. Големите въпроси са дали това е родно явление, дали се среща в други страни, има ли промени във вируса”, коментира доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Според него все още не може да се говори за втора вълна на COVID-19, а по-скоро за повишаване на броя на случаите заради свободното поведение на хората след отхлабването на мерките. Той допълни още, че има пациенти, които продължават да са вирусоносители след 30 – 35 дена, че много пациенти не изработват антитела и че въпреки прогнозите, че вирусът ще се самоограничи през лятото, той не го прави.

“Оказа, че не можем да разчитаме на съвестта на хората – не при всички е така, но не е малка частта, които решиха, че всичко е наред. Вирусът не се търкаля по улицата в България и няма смисъл от пръскане на тонове дезинфектанти по улиците, вирусът е в нашето гърло, това не се е променило, считаме, че е необходим по-строг контрол, без затваряне на отделни населени места, ако се наложи, ще затваряме улици, квартали”, каза той. По думите му специално на Балканите България е с по-нисък брой заразени на 100 хил. души население в сравнение с останалите ни съседи.

Какви са новите мерки?

Здравният министър Кирил Ананиев изтъкна, че в заповедта, която ще издаде, ще се изисква в заведенията, стадионите, кината, театрите и спортните състезания да има запълняемост до 50%, като задължително ще бъдат носени маски и шлемове (изключение вероятно ще има за задължителното носене на маски за клиентите в заведенията). На всички закрити обществена места като институции, магазини и молове ще трябва да се спазва физическа дистанция и задължително да се носят маски. Персоналът в търговските обекти също задължително трябва да носи маски.

На футболните мачове пък ще присъстват не повече от 1000 души на сектор през седалка.

Засилва се и контролът за спазването на тези мерки, като към служителите от общинска полиция, които и до момента трябваше да проверяват дали гражданите носят маски в градския транспорт, болниците и аптеките, ще се включат и от СДВР.