С цел ограничаване на разпространението на инфекциите, Регионалният щаб за борба с грип и острите респираторни заболявания обяви грипна епидемия за района на област Смолян. Как стоят нещата в община Рудозем?

Учебните занятия във всички училища на територията на Община Рудозем се преустановяват от 28.01.2020 г. до 31.01.2020 г. Детските градини продължават дейността си при повишено внимание и грижа за малчуганите. В ДГ “Снежанка” стриктно се спазват препоръките от РЗИ за противоепидемичните мерки, които включват засилен сутрешен филтър и недопускане на болни деца в заведението, качествена дезинфекция, спазване на строга лична хигиена на децата и персонала, често проветряване на спални и занимални помещения и осигуряване на оптимален температурен режим.

Директорката на ДГ “Снeжанка”, г-жа К. Манолова, моли всички родители да не водят децата си на детска градина, ако страдат от симптоми на ОРЗ и Грип. Също така, тя отбеляза, че предишните две седмици много от децата са били болни и са отсъствали, но тази седмица те се завръщат здрави и енергични, което е една обнадеждаваща прогноза за малкия ни район.

Заболяването от грип започва внезапно с висока температура, отпадналост, болки в мускулите, главоболие, могат да се появят хрема и суха кашлица. Препоръчва се на гражданите да избягват контакт с болни лица, местата с много хора и масовите мероприятия. Необходимо е да спазват добра лична хигиена.