Г-л Мутафчийски предупреди със сълзи в очите: Към нас идва епидемия с невиждана ярост

0
642

Националният оперативен щаб за коронавируса ще предложи на правителството да наложи още по-тежки мерки заради разпространението на заразата.

От вчера в страната е обявено извънредно положение и са затворени редица търговски обекти, както и образователните институции, спрени са спортните и културни събития и всички масови обществени мероприятия. Днес обаче властите внесоха уточниение, че хотелите и магазините, извън големите търговски центрове, могат да работят, но ако не допускат струпване на хора.

На извънреден брифинг тази вечер председателят на щаба проф. Венцислав Мутафчийски съобщи, че ще предложи да работят само хранителни магазини, аптеки, бензиностанции, банки и застрахователни компании.

Причина са личните му наблюдения, че хората масово не ограничават социалните си контакти, както и новите 10 случая на заразени днес. С тях броят на заразените се увеличи с 30% за ден, а днес почина и 74-годишният пациент в “Пирогов”. Той е втората жертва на коронавируса в страната.

“Към нас се задава една епидемия, която е с невиждана ярост в човешката история. Ние трябва да бъдем изключително отговорни към нашите близки, към възрастните хора, към нашите колеги”, призова Мутафчийски. Той отправи упрек към хората, че не ограничават социалните си контакти и “наложените мерки като че ли не дават резултат”.

“Трябва да намалим яростта на това, което идва към нас, да снижим кривата, да може здравната ни система да оцелее, да може да поеме всички нуждаещи се, да не правим тежки избори за това кой ще оцелее и кой не, да не правим тежки избори кой ще ни лекува”, заяви Мутафчийски. Според него поведението на много хора е показало, че “най-вероятно не сме узрели още и не знаем какво ни предстои”.

“Предстоят ни времена на изпитания и то – не само икономически. Ще се загубят човешки животи – на възрастни хора, на тези, които са ни отгледали”, предупреди началникът на щаба и призова, “Ние не бива да ги разочаровали в нашето безхаберие”.

“Може би е добре, че нашата нация има кураж, но не бива в никакъв случай да бъдем лекомислени”, каза още той. Обърна се и към представителите на бизнеса, които изразяват недоволство и опасения, че заради ограничителните мерки може да последват фалити.

“Опитайте се да спасите вашите възрастни родители, опитайте се да спасите вашите баби и дядовци… Вашето магазинче ще оцелее, след като отмине тази буря, но да дадем шанс да отмине с по-малко загуби”, каза той. Посочи, че в цяла Европа се налагат безпрецедентни мерки, “с ясното съзнание за икономическия ефект” от тях.


“Всъщност, въпросът е за физическото оцеляване на Европа и на света и то – за възрастните хора. Слава Богу, децата ни са пощадени”, каза още той и посочи, че българите са особено чувствителни, когато става дума за деца, но не по-малко чувствителни и когато става дума за възрастните хора.