На 5 декември отбелязваме Международния ден на доброволеца. За първи път той се чества през 1985 г. по инициатива на ООН, когато световната организация приканва правителствата и неправителствените организации от всички страни да изкажат уважението и благодарността си към доброволците и да дадат по-голяма гласност на дейността им. На този ден обществото отдава почит към хората, които с безвъзмезден труд помагат за подобряването на живота на уязвимите и нуждаещите се от помощ. Безвъзмездната помощ е една от основите на цивилизацията. Тя е акт на даряване на знание, умение, ресурс от всякакви хора към хора в неравностойно положение, животни, различни каузи. Това е акт на човещина, който не търси отплата, защото е основана на един-единствен принцип – даряването носи щастие.

За тези, които не знаят, от вече 3 години в Рудозем имаме активно доброволно формирование от смели и добросъвестни мъже, които доброволно вземат участие в бедствия, аварии, пожари и други чудесни инициативи, и допринасят значително за благото на хората в общината. Повече за формированието ни разказва неговият ръководител Недко Манафов, кмета на с. Бяла река. 

 

Разкажете ни малко за формированието, как възникна и в какво се състои дейността му?

По принцип всяка община има право на едно такова доброволното формирование, ако кмета прецени, че ще му бъде от полза и има нужда от него, както и дали ще намери достатъчно отзивчиви хора, които наистина ще вършат работа. Защото такива подобни формирования е имало и предишни години, но те не са извършвали никаква дейност и не са били нищо повече от фективен списък с имена.

Ето защо, когато решихме да правим доброволното формирование беше много важно да подберем подходящи хора, такива, които живеят в общината и могат да реагират бързо, да знаем, че са отзивчиви, да имат някаква подготовка. Официално формированието съществува от 5 декември 2018 г. В момента се състои от 20 души, всеки от които е преминал специално обучение от три модула, което продължава три месеца, съставено е от теоретична и практическа част. За обучението, искам да изкажа и благодарностите си към Венцислав Шейков от Пожарната, който ни гласува голямо доверие и беше един от двигателите на целия този процес, той ни водеше обучението, оказа се чудесен лектор и ни помага много в развитието. Основно най-често реагираме на сигнали за пожари, но сме участвали в много дейности – разчистваме пътища при бедствия,издирвали сме изгубени туристи, участваме в общественополезни дейности, които са наши инициативи, ако някъде трябва да се почисти, стадион или беседка, например. Лятото имахме една инициатива с EVN за прочистване на т.нар. просеки за високото и ниското напрежение, прокарахме идеята това да се извърши в цялата община.

Когато се получи сигнал на 112 за бедствие или пожар, дежурният, който има списък с имената и телефонните номера  на всички доброволци започва да им звъни. Първо се обажда на мен, като ръководител или на заместника Антон Бозов и чрез ефективна схема, в която се изисква минимално време, сигнализираме всеки и до половин час сме на мястото. Гордеем се с признанието от страна на господин Шейков, който каза, че не е очаквал толкова бърза реакция от страна на доброволците.

Важно е да отбележим също, че разполагаме с професионална зимна и лятна екипировка, множество инструменти. Разполагаме със стая в Общината, в която всичко е подредено – всички необходими резачки, ъглошлайфове, бормашини, бинокли, радиостанции и изобщо цялото техническо оборудване, от което може да има нужда в дадена кризисна ситуация.

И от тази година сме член на Националната асоциация на доброволците в България!

Защо сте необходими?

Защото е важно хората да вземем нещата в свои ръце, да поемем отговорността нещо да се свърши. Покрай нас се събират и още други доброволци. Доброволчеството е много важно и е необходимо, защото не е нормално все да чакаме държавата. Когато се използва детска площадка, стадион, беседка, редно е да почистваме след себе си, но това не се прави, а чакаме да се чисти след нас, смятаме, че са длъжни и дори се оплакваме. Това е въпрос на самосъзнание. Поне доброволците го имат. Така е и с пожарната работа – изглежда на хората много лесна отстрани, но тя е изключително тежка, като започнем от бързата и организирана реакция от подаването на сигнала до опъването на тежките 300-400 метрови маркучи. И винаги е добре дошла допълнителна компетентна ръка.

А на вас доброволците защо ви е необходимо да се подлагате на тези опасности?

Да, рисковано е. Не знам, лично аз много обичам да бъда от полза за обществото, и като кмет на с. Бяла река, винаги съм много удовлетворен, когато мога да помогна на хората. И вярвам, че това се отнася до всички доброволци – никой от тях никога не се е оплакал, а винаги ентусиазирано тръгва напред, когато има нещо да се свърши! А и в крайна сметка, ако ще мрънкаш, мястото не е при нас.

Как може човек да се включи в ДФ „Спасител”?

По принцип има определен лимит на местата във формированието, определен от Министерството на вътрешните работи. Към настоящия момент, разполагаме със свободни места, не сме запълнили лимита, който ни е зададен. Ако човек иска да се присъедини към ДФ „Спасител” трябва да подаде заявление и необходими документи, като свидетелство за съдимост, удостоверение за психологическа годност от психиатрия, медицинско свидетелство. Ръководните органи разглеждаме кандидатурата и преценяваме дали този човек ще ни бъде от полза, защото взимаме предвид много неща, които са от значение.

Какъв е Вашият призив към обществото?

Да си помагаме! Да не забравяме, че живеем в общество, не сме независими, съществуващи единично и самостоятелно, и ако не сме заедно, ако не сме единни, никога няма да ни се получават нещата. Всички трябва да разберем това. Нещата не са толкова черни, колко често са описвани и всъщност най-вече зависят от самите нас. Трябва да си помагаме! Няма друг вариант.

Апелирам към хора, които имат нужда от някакви общественополезни дейности, просто да се свържат с някой от нас! Ние сме на разположение и наистина доброволците ни са много добронамерени и мотивирани за такива дейности.

Може би, сега е и моментът, в който да благодарим на кмета на Община Рудозем г-н Румен Пехливанов и зам. кмета г-н Недко Кулевски, които също отговарят за нас и са взели много присърце това формирование и с не по-малко ентусиазъм. Между другото, те също имат екипировка и взимат участие наравно с нас на обекти. Те не са в списъка с доброволци, но веднага мога да дам като пример бедственото положение с големия сняг, който всички помним – те бяха с нас през цялото време и помагаха. Не се сещам за нещо, за което да са ни отказали, като инициатива или потребност. За всичко това, като ръководител и от името на цялото формирование, им поднасям най-искрени благодарности!

За мен е истинско удоволствие да бъда част от това формирование, да познавам тези хора, защото те всички са специалисти в своите области и не само са отговорни и сериозни, но с тях е и много забавно!

Доброволци, честит празник!
И честит рожден ден на формированието “Спасител”!
Бъдете здрави, вие и вашите семейства!
Гордеем се с Вас и Ви благодарим за това, което правите!