От днес, 30.12.2020г. се радваме на дългоочаквана иновация, която от Общината имаха желание да осъществят от много време насам – гражданите на община Рудозем вече имаме възможност да гледаме на живо заседанията на Общинския съвет, които се излъчват в сайта на Община Рудозем и във Facebook страницата им, чрез специализирана за тази цел интернет платформа.  

Ако не сте били от общо 804-мата души, които гледаха последното за тази година заседание на Общинския съвет днес от 15:30ч., можете да си наваксате от ТУК, и да превъртите видеото до 30-тата минута, когато започва същинското заседание. 

Като последно заседание за тази година, Общинския съвет трябваше да гласува наредби, отсящи се до размера на местните данъци, такси за детските ясли и градини, определянето на трудовото възнаграждение на кметовете на населението места и др. 
Средно с около 12-13% се увеличава такса смет, назначават се още двама служители към съществуващите четирима, които ще отговарят за почистването и поддръжката не само в града, но и в останалите населени места. По закон таксата се определя в размер равен на разходите за предоставяне на услугата.
Данък сгради скача двойно. Тоест, като пример мога да дам, че аз за моята гарсониера, за която съм плащала 1.44 лв., от предстоящата година ще плащам данък от 2.88лв. 

Част от общинските съветници, представители на ГЕРБ и МК “ЗНС-БСП ЗА БЪЛГАРИЯ” демонстративно напуснаха заседанието още преди гласуването на точките от дневния ред да започне. По този начин те не подкрепиха увеличаването на данъците или намаляването на таксите за детските градини. Заседанието се проведе в намален състав, но при наличие на необходимия кворум.

Какво накара общинските ни съветници да изневерят на принципа всеки от тях да взема активно участие в заседанията на Общинския съвет, да дава своите предложения и да използва своя вот? За да разберем това, се свързахме с кмета на Община Рудозем Румен Пехливанов, д-р Владимир Янков  – Председател на Общински съвет, г-н Иво Сираков – организационен секретар на партия “ГЕРБ” в Рудозем и господин Стоян Трифонов. 

Инициатор на демонстративното напускане на общинските съветници беше г-н Иво Сираков, затова разговарях първо с него. Той изразява становище, че във времена на пандемия правителството отпуска достатъчно финанси, че такъв срив в икономиката се наблюдава за първи път след Втората Световна война, че на 202-ма души от община Рудозем им предстои да им свършат съкращенията от Бюрото по труда, отделно към Бюрото са и 290 човека, съкратени от ГОРУБСО, а през предстоящата година броя на безработица се очаква да нараства и още, че на базата на 2000 лв. неплатени данъци, не е редно хората да се натоварват и с още разходи, които не могат да си позволят. “В Общински съвет първо се гласува дневен ред. Не мисля, че е момента да качваме данъците, затова не бях съгласен с първа, втора, трета и четвърта точка, и исках да преминем направо към пета точка от дневния ред. – казва г-н Сираков – Не исках да участвам в този цирк. Защитавах жителите на общината. И на комисията по ТСУ изразих несъгласие с тези точки. Сигурни бяхме, че от ДПС ще приемат увеличаването на данъците със или без нас, и за да не ставаме част от този фарс, предложих на колегите, които споделят мнението ми да напуснем заседанието. Последните 12 години такса смет се качва 12 пъти. Това беше протест против повишаването на данъците и само по този начин можехме да покажем на хората какво мислим.”

Г-н Стоян Трифонов замени думата “протест” с “несъгласие”. “Не е подходящо в условия на пандемия да се случва такъв вид стагнация. – казва той – Аз разбирам, че Общината има нужда от приходи и само това е начина, но просто не е момента. Не е редно да се случва сега.” На икономическата комисия вчера (29.12.2020г.) г-н Трифонов е бил против първа точка от дневния ред и съгласен с точки 2,3 и 4, но поясни, че тогава са му обяснили, че ще бъдат назначени повече хора и му се сторило по-добре да гласува “за”. Все пак размисля, че сега не е момента за още стрес за хората, на базата на вече наличния. Г-н Трифонов подчерта, че решение на всеки проблем вижда в диалога. 

Кметът на община Рудозем Румен Пехливанов изрази недоумението си от напускането на съветниците, избрани за представители на народа. “Гласът на общинския съветник е неговата позиция! Ако не изразяваш своята позиция, демагогията взима връх. Говорим за 1-2 до 8-10 лв. на година. За сравнение миналата година данъка на някои автомобили скочи с 100-110лв. и никой не реагира. В тежки времена се взимат трудни решения, но това не е данъка, който най-много бърка в джоба на хората, а тези средства са безкрайно необходими на нашата община. Да, такса смет се качва всяка година и това ще продължи, докато правителството вдига минималната работна заплата и отчисленията към РИОСВ. Също така напусналите съветници не участваха и в приемане на намалената такса за детски градини – вероятно са били против тя да се намалява?! Не приемам и позицията, че са загрижени за хората и Общината, общински съветници, които заради закъснели заплати заведоха дела срещу Общината и блокираха сметките ѝ. Ако бяха загрижени щяха да си дадат сметка, че поставиха Общината пред дилемата да изключи уличното осветление на града. Не мисля, че това е удачна форма на протест!” – коментира г-н Пехливанов. 

За финал, разговарях и с Председателя на Общински съвет – д-р Владимир Янков, който кратко и ясно коментира казуса от създалата се ситуация днес така: ” Всеки има право да избере дали да участва в заседание или не. Всеки може да изрази мнението си по дадена точка и чрез изразяване на своята позиция и аргументи да убеди останалите общински съветници в правотата на своите възгледи. Общинските съветници, които напуснаха заседанието днес, можеха да защитят своята позиция, но не останаха, за да го направят. Няма общински съветник, който наистина да е “за” увеличаването на данъците, но остава въпросът от къде да дойдат необходимите приходи. Това, което се случи днес, за мен, е бягане от отговорност. ЗАЛАТА е мястото, където да се вземат решения, да се изразяват несъгласия! Като те няма, не взимаш решения и не изрязаваш нищо.”