Ако четете това на телефона си, отделете малко време, за да видите хората около вас. Колко от тях са на телефона си? А съдите ли ги за това?

През последното десетилетие смартфоните и мобилните телефони се превърнаха в част от нас. Без тях дори животът ни се струва невъзможен. Използваме ги, за да се обадим на нашите близки, да правим снимки, да слушаме музика, да проверяваме времето и дори да намерим любовта.

Вече дори не се нуждаем от будилници. Телефонът ще ви събуди. Пътувате с кола? Телефонът ще ви покаже пътя.

Тези вълшебни устройства правят живота много по-лесен. Вече няма въпроси без отговор – просто търсене в Google решава всяко запитване. Мобилните телефони не са лукс, а някои функции дори могат да помогнат за спасяването на живота.

Но не всичко, което блести, е злато. Освен безценни функции, мобилният ви телефон може да доведе до неблагоприятни ефекти върху вашето здраве. Ето как.

Може да пречи на пейсмейкъра

Радиочестотната енергия може да взаимодейства с някои електронни устройства, като пейсмейкър. Това се нарича електромагнитна интерференция и ако се случи, тя може да попречи на пейсмейкъра да доставя импулсите, необходими за стимулиране на сърдечния ритъм. Подобен проблем не е често срещан, но все пак е добре да имате едно наум.

Уврежда когнитивния капацитет

Проучване от 2017 г. установи, че самото присъствие на вашия мобилен телефон уврежда когнитивния капацитет, дори ако устройството е безшумно (без звън или вибрации). За експеримента участниците са инструктирани да оставят мобилните си устройства на едно от трите места: в друга стая, в джоба или в чантата или с лицето надолу на бюрото си.

Хората, оставили телефоните си в друга стая, се представят по-добре от тези с телефони на бюрата си. Хората, оставили телефоните си в джоб или чанта, не се представят значително по-лошо или по-добре от втората група.

Може да причини автомобилна катастрофа

Мобилните телефони разсейват хората зад волана, поради което все повече страни ги забраняват за шофьорите.

Опасни са за вас на улицата

През май 2019 г. сенатът на щата Ню Йорк предложи нов законопроект, който да забрани на пешеходците в Ню Йорк да използват телефоните си, докато пресичат улицата. Ако бъде хванат, нарушителят ще трябва да плати глоба от 25 до 50 долара за първото престъпление и до 250 долара за следващо нарушение.

Доказано е, че отвличането на вниманието по време на ходене може да направи пешеходците опасни за движението.

Може да повлияе на съня

Изследванията показват, че хората, които прекарват известно време на телефоните си преди лягане, изпитват трудност при заспиване, спрямо тези, които не са пред екрана. Освен това при първите качеството на съня също намалява.

Той може да засили безпокойството

Приблизително 53% от хората с мобилни телефони във Великобритания са разтревожени, когато загубят телефона си, батерията им е на свършване или нямат покритие. Малко над половината от участниците твърдят, че тревогите им са съсредоточени главно около това, че не могат да се свържат със свой близък.

При измерване на точната интензивност на безпокойството се казва, че нивото е равно на това на „вълненията на сватбения ден“ . ”

Въпреки че съществуват няколко вида тревожни разстройства, често срещаните симптоми включват нервност, неспокойствие или напрежение, усещане за предстояща опасност, паника, повишен сърдечен ритъм, изпотяване, треперене, слабост, безсъние и стомашно-чревни проблеми.

Друга възможна причина за тревожност, предизвикана от клетъчния телефон, е Теорията на разширеното Аз, в която личните притежания на индивида се превръщат в продължение на собственото му аз. Тъй като хората почти винаги носят своите телефони, може да се почувстват така, сякаш са загубили част от себе си.

Може да предизвика депресия

Изследване от 2018 г. установява, че връзката между пристрастяването към смартфони и депресията е „много голяма“. Младите хора, които прекарват по пет или повече часа на ден на своите телефони, имат 71% по-голяма вероятност да имат депресивни състояния и поне един рисков фактор за самоубийство, независимо от конкретното съдържание, което консумират.

Тийнейджърите, които прекарват повече време в спорт, правейки домашни работи и общувайки с приятели лице в лице, показват по-малък риск от депресия и самоубийства.

Може да попречи на социализацията

Според проучване 89% от американците са изваждали телефоните си по време на последните си социални взаимодействия, а 82% са казали, че това намалява качеството на разговора, в който са участвали. За съжаление, има и хора, които използват мобилните си телефони и социалните медии като заместител за разговора лице в лице – но правилната социализация е необходима за човешкото здраве.

Психологът Сюзън Пинкър заявява пред Medical News Today, че контактът лице в лице освобождава каскада от невротрансмитери, които ви защитават „като ваксина.

“Само стискането на ръце с някого е достатъчно, за да освободи окситоцин, което е свързано с емпатия, изграждане на доверие и изграждане на връзки, и следователно понижава нивата на стрес. Правилната социализация също увеличава производството на допамин”, каза Пинкър, което е „като естествено произведен морфин“.