Честит професионален празник на всички медицински сестри – тези, които винаги са най-близо до пациентите и са посветили живота си на облекчението и грижите! Бъдете здрави!

За Рудозем Нюз е чест и удоволствие, в Световния Ден на медицинските сестри да представи на своите читатели интервю с една народна жена… А според скромното ни мнение медицинската сестра трябва да е именно народна жена – земна, общителна, загрижена, обичаща, предразполагаща и позитивна… Представяме на Вашето внимание, скъпи читатели, очарователно скромната и все пак възхитителна мед. сестра – Венета Куцева.

Как избрахте тази професия?
Избрах своята професия от обич към хората и съпричастност към техните болки. В медицинските среди, ние непрекъснато се сблъскваме с безсилието пред съдбата, но желанието да помогна с каквото мога, колкото мога, не само се съхрани, но с годините се превърна в движеща сила в моя живот.

Какво ви дава работата?
Удовлетворение. Давайки от себе си, човек и си взима много. Най-малкото, изпитваш невероятно удовлетворение от това, че си бил полезен за някого, че си помогнал с нещо – каквото и да е. Казвам най-малкото, но да се чувстваш удовлетворен от работата си, от живота си, всъщност, изобщо не е малко…

А какво се изисква от вас?
Концентрация. Ангажираност. Съпричастност. Това са изискванията към медицинската сестра и всеки елемент е от жизненоважно значение за тази работа.

Сега работите в специализирана болница за рехабилитация “Родопи”. Каква е спецификата на работата ви там?
Наблюдение на здравословното състояние на пациентите. Участие при приема и изписването им. Следене за хигиената и дезинфекцията. По-специфична е и една от услугите на здравното заведение, а именно включването на ЕКГ холтерите за 24-часово наблюдение на сърдечния ритъм и други аспекти на здравословното състояние, когато се налага. За щастие, имам удоволствието да работя в наистина невероятен екип. Всеки един в този колектив е незаменим колега и професионалист в областта си. И съм убедена, че именно личния състав са основен фактор, освен модерната апаратура и изключителните услуги, които предлага, тази специализирана болница да е предпочитана за рехабилитация от пациентите от цяла България.

Как си почивате и какво ви зарежда за утрешния ден?
Разходките на открито задължително присъстват в ежедневието ми. Обичам народната музика и народните танци. Това е хоби, на което се отдавам от сърце и ме зарежда по уникален начин. Обичам животните – смятам, че всеки, който споделя тази любов към четирикраките ни приятели, знае колко е лесно животинката да те зареди, да пробуди обич и топли чувства, както към нея, така и към чудото на живота като цяло. Контактът с хората ме зарежда – пълноценният междучовешки контакт. За мен е много важно, фундаментално, да има взаимопомощ, както в колектива, така и между близките.

Какво ще пожелаете на колегите си за празника?
Желая на всички здраве, добри професионални изяви всеки работен ден и да обичат своята професия! На всички ни пожелавам да сме все така загрижени и съпричастни към всеки пациент и неговата съдба! Тази професия никога няма да ни се стори тежка, ако помним, че да бъдеш медицинска сестра е привилегия и благословия. Това разбиране го носим в сърцата си! Това е по-скоро мисия, не просто работа. Така че желая на колегите успех в тяхната мисия! И да не забравят, че тя не отнема – само дава и изпълва живота със смисъл!