РУДОЗЕМ НЮЗ: Какви са плановете за развитие на малките футболисти за следващата година?
ХАЙРИ ШЕРИФОВ: Ние имаме предвидени няколко тренировъчни кампа, подготовки, участия в първенства и турнири, които са с нашите партньори на „Валенсия“ и Global Premier Soccers . Това включва февруари месец, от тяхна страна ще дойдат треньори и заедно ще проведат, в рамките на 4-5 дни, тренировки с различните набори деца от нашата школа. След което възнамеряваме април месец да участваме в международен турнир в Гърция. Той ще бъде в Атина. Според финансовите възможности, ще преценим с една или две формации ще отидем. Юни месец също имаме един съвместен турнир с тях, който ще се проведе на територията на община Рудозем и община Смолян. Той също стана традиционен ежегоден турнир – „Млади футболни звезди“. Очакваме, също, да направим един тренировъчен камп на „Валенсия“ в Рудозем. В него нашите малки и големи футболисти ще могат да се наслаждават на тренировката на треньорите на Global Premier Soccer и „Валенсия“. След което септември, октомври ще участваме в първенствата в Пловдив с 2007/2008 и 2009/2010 . Имаме намерение деца родени през 2010г. и 2011г., дори да ги включим във ФУТБОЛ 7 в Пловдив от септември месец. И пак се готвим за новогодишния турнир другата година по това време. Ако сме живи и здрави, разбира се, вече да сме първи и в двете възрастови групи! Март месец възнамеряваме да направим лагер подготовка на децата, за да можем април-май месец, когато са първенствата от пловдивската междуобластната група, да влязат подготвени и да се представят още по-добре и от предишния сезон. Там говорим за децата родени 2005-2006г; 2007-2008г., 2009-2010г. и 2011-2012г. Ще преценим на по-късен етап, с кои формации къде ще участваме. Но преди всичко ще заложим, като цяло, на развитие, на индивидуални качества на състезателя, без оглед на това на кое място ще завършваме. Приоритет пред нас е именно това – не толкова колективно отбора къде ще завърши и самия отбор колко победи ще постигне  или на кое място ще се класира, отколкото в дадената формация какви деца има, с какви качества и постоянно да ги развиваме. Защото когато имаш по-добри деца – имаш по-добър колектив. Трябва да работим и спортно-технически да се развиват, както и да работим с психиката на децата. Трябва да имат хъс за победа. Но не на всяка цена – победа!

РУДОЗЕМ НЮЗ: Вие от години се занимавате с това. Кои са най-големите Ви постижения?
ХАЙРИ ШЕРИФОВ: От 2009г. се занимавам, когато събирах децата. А 2011г. регистрирахме официално клуба. 2009-2010г. се състезавахме към предишния клуб на „Горубсо“, но се видя нуждата да си създадем наш. Смятам, че в кратката си история, като клуб, децата и Рудозем се утвърди като една от водещите школи в област Смолян, а вече и в зона Пловдив. Защото ние имаме от старшите деца, родени през 1995-1996г. ,второ място в ЗОНА ПЛОВДИВ, където участват отбори от област Пловдив, Пазарджик, Кърджали и Смолян. От 16 отбора, ние бяхме втори. В половината от класирането дори водехме, бяхме първи. В Рудозем нямахме загубен мач, като домакини. Така че това си е успех за нас, имайки предвид от къде сме, все пак и района ни е малък. Имаме и трето място в същата група в Пловдив. Също така имаме един финал, като на полуфинала победихме Ботев – Пловдив, с 1998-1999 набор, за „Данониада“, турнира, който се организира от фондация „Димитър Бербатов“. Имаме международни отличия в Република Турция, участвахме в международен турнир под егидата на УЕФА и ФИФА – „Не на расизма!“, където от 16 отбора от други страни (от Русия, от Балканските страни, от Италия), взехме трето място. Момчетата се представиха наистина добре на този турнир. Областни първенци сме 4-5 години в област Смолян. На турнири в Гърция, сме били първи, втори, трети. Второ място имаме също в международния турнир тук в Смолян „Млади футболни звезди“. И винаги сме се опитали да бъдем фактор в групите, първенствата и турнирите, в които играем. И да сме сред водещите отбори. Както пише в надслова „Учим и образоваме хора, тренираме футболисти“.

РУДОЗЕМ НЮЗ: Каква е тайната ви за този успех?
ХАЙРИ ШЕРИФОВ: Успехът се дължи на приноса на всеки от този добър колектив. Дори отличен колектив от треньори, ръководство, и дори родителите, които много добре работим по своя си начин с децата. И сме сериозно отдадени. Работата в екип и сериозното отношение към тренировъчния процес – това е тайната на успеха.

РУДОЗЕМ НЮЗ: Как ще коментирате трите, изминали дни от детския турнир?
ХАЙРИ ШЕРИФОВ: Тези три дни беше една емоция, която човек трябва да изживее, защото с думи не може да опише. Смесени чувства. Радостен съм, от една страна, че ставаме причина да се съберат толкова хора, толкова деца, цялото това шоу 3 дни, хотели пълни в община Рудозем, Смилян, Средногорци, цялото това движение. Представянето бе добро и на двете групи, доволен съм и от тях и от треньорите, и от всички. Треньорите също са много всеотдайни, млади момчета. Ние живеем с тях, ние сме едно цяло семейство. И тези три дни и нощи кажи-речи денонощно сме били заедно. И с децата, и с треньорите мислим, коментираме, взимаме решения, опитваме се да нахъсаме децата. При големите 2008-2009 група за целия турнир са допуснали два гола, от който единия фатален. Това е едно приятно преживяване с лека умора, което си заслужава.

РУДОЗЕМ НЮЗ: Какво не ви достигна, за да спечелите?
ХАЙРИ ШЕРИФОВ: Малък шанс, малко не достигна и за големите, специално, те стартираха по-добре, но последният мач изглежда бяха притеснени, не знам от какво, опитахме се да ги успокоим, за да могат да си покажат играта, но явно напрежението и това, че „трябва“ задължително да спечелят повлия децата. И наистина малък шанс. Така е било отредено да стане. Малките започнаха с един мач, в който мисля, че те бяха по-добрите. И знам, че ако сега играем приятелски мач, без това напрежение от турнира, ще ги бият. Същото е и с големите. Този отбор, който ни би на финала не беше по-силен от нас. Но това става, това е футбола, за това е интересен.

РУДОЗЕМ НЮЗ: Какво е посланието ви към вашите фенове?
ХАЙРИ ШЕРИФОВ: Беше ми приятно, че залата се попрепълни за нашия мач и ни подкрепят. Пожелавам на феновете ни да са здрави и да подкрепят своите децата. Защото това са децата на община Рудозем, това е бъдещето на Рудозем. Да ги подкрепят в начинанията, особено в такива добри, какъв е спорта, какъвто е футболът, защото цар Футбол, си е цар Футбол. Това е социален феномен. Това не е просто спор, когато се сблъскаш със сълзи, радост, колектив, интеграция и куп още неща, които можем да си извлечем като полза, в едно. Според мен в това, човек си струва да инвестира. И затова аз инвестирах. Но когато и феновете го разберат, и ръководството на Общината, когато всички го разберат, тогава ще стане още по-здраво и ще постига още повече успехи. Има деца от София, които искат и идват да играят тук. Има сираци, които идват при нас да играят при нас и тук им се подсигуряват дори квартири. Мюфтийството, всъщност ги плаща. Има социални неща, на които трябва повече хора да обърнат внимание. Най-вече към феновете, а това са най-вече родителите на децата, трябва по-сериозно внимание към децата и това, което вършат, повече време. Спорта е като алтернатива на днешното предизвикателство, да предпазим днешните деца от морално падение.

РУДОЗЕМ НЮЗ: Преди време казахте „Детският футбол, без мъжкия, е като стая без прозорци“. Какво е настоящето на мъжкия футбол в Рудозем?
ХАЙРИ ШЕРИФОВ: Темата за мъжкия футбол е интересна, но ние имахме мъжки футболен отбор, наложи се да го прекъснем, поради финансови проблеми. И най-добрите наши деца са принудени да напускат Рудозем, да се спасяват да играят някъде другаде, от което мен много боли. И аз искам да ви споделя тази болка, и с управляващи, и с бизнеса в Рудозем, и с фенове, и с всички. Рудозем е бил футболен град, възрастните го знаят, и ще бъде футболен град. И трябва всички фенове да осъзнаят това, и всички заедно трябва да върнем Рудозем там, където му е мястото в Мъжкия футбол, защото именно Рудозем е бил във В група, а още по-назад във времето и бил и в Б група. Минимума за Рудозем е трета лига. Там му е мястото. И поне ние във ФК „Палас“ натам сме се запътили. Рано или късно, отбора ще бъде във В група, без значение дали аз съм тук или е друг, отбора ще стигне до там. Би било обществено престъпление от всички нас да си затваряме очите за потенциала на децата, които имаме. Имаме всичко нужно за В група, сега някой да ми изкара парите за там, веднага мога да му събера отбора. И няма да е никак лош отбор, от все млади хора до 25 години. Това ми е апела и към обществото, управляващите и бизнеса: Нека работим за бъдещето на Рудозем! Не можем да допуснем нехайство към спортуващите деца! Във футбола тренират толкова деца, колкото тренират във всички останали спортове, футбола е на цялата карта. А над 120 деца има в момента в ФК „Палас“, в един малък град, като нашия.

РУДОЗЕМ НЮЗ: Какво ще си пожелаете за новата година?
ХАЙРИ ШЕРИФОВ: Здраве и щастие за всички през 2020г.! И искрено се надявам и моля да се появят хора, които да ни разберат. Управлението на клуба и изцяло прозрачно. Готови сме се преговаряме и сътрудничим с цел реклама, или за бизнес проекти. Надявам се през 2020г. да привлечем спонсори, желаещи да се включат в нашия проект за развитие на децата в детско-юношеската школа на „Палас“ и мъжки отбол във В група. Ще направим каквото е необходимо за основния период да развиваме младото поколение. Всички сме заети, но ако обединим усилия и станем един голям отбор, нещата биха приели един завладяващ смисъл.