През 2018-та година Центърът за кибернетично лечение в Брукс в Джаксънвил, Флорида, се превърна в първият американски център, използващ уникална рехабилитационна технология, разработена в Япония – Hybrid Assistive Limb (HAL).
HAL – по същество преносим киборг – помага на хората с увреждания на гръбначния мозък и мускулната дистрофия да възвърнат движенията си и да укрепят нервите и мускулите си. Известни като екзоскелети, те са тип лек костюм, със стави, задвижвани от малки електродвигатели, които служат като механичен мускул.

Ето какво е наистина умопомрачително: Пациентите използват мозъчните си вълни, за да ги контролират.

Но не само хората с увреждания или наранявания са тези, които се възползват. До 2050 г. ще има повече от 2 милиарда души на възраст над 60 години, според Световната здравна организация (СЗО), а екзоскелетите могат да предложат решение на застаряващото население в света.
В бъдеще, тъй като човешките тела се износват с възрастта, един екзоскелет – задвижван от активни умове – би могъл да помогне на хората да останат на краката си.
При наличието на такива огромни потенциални приложения глобалният пазар на медицински екзоскелети ще струва приблизително 2,8 милиарда долара до 2023 г., според изследователската компания Markets and Markets.