На 25-ти декември е отбелязва Международния ден за борба срещу насилието над жени, по инициатива на ООН. Това е една изключително значима тема, за която ТРЯБВА ДА СЕ ГОВОРИ!

Международният ден за премахване на насилието срещу жените ще отбележи стартирането на кампанията UNiTE за прекратяване на насилието срещу жените (25 ноември – 10 декември) – инициатива от 16 дни активизъм, приключваща в деня, който отбелязва Международния ден на правата на човека ( 10 декември).

Защо трябва да премахнем насилието срещу жените

Насилието срещу жени и момичета е едно от най-широко разпространените, постоянни и опустошителни нарушения на правата на човека в нашия свят днес, но остава до голяма степен неотчитано поради безнаказаността, мълчанието, стигмата и срама около него.

В общи линии тя се проявява във физически, сексуални и психологически форми, включващи:

  • насилие от интимен партньор (побой, психологическо насилие, брачно изнасилване, убийство на жени);
  • сексуално насилие и тормоз (изнасилване, принудителни сексуални действия, нежелано сексуално насилие, сексуално насилие над деца, принудителен брак, уличен тормоз, преследване, кибертормоз);
  • трафик на хора (робство, сексуална експлоатация);
  • осакатяване на женски полови органи и др.

Неблагоприятните психологически, сексуални и репродуктивни последици за здравето на жертвите на насилие, засягат жени във всички етапи от живота им.  

Не е рядкост насилниците да се представят като моралисти и идеалисти пред обществото, а най-нелепата част на това е, че дори го вярват, но се прибират вкъщи, ядосват се и бият жена си. Семейни ценности ли? За това явление, наричано от Юнг “сянка”, психолозите могат много да ви говорят…Но не това е важно в случая.

Да, човешките взаимоотношения са сложно нещо и жените, жертва на домашен тормоз, се чувстват ограничени и беззащитни, но с този проблем трябва да се справяме като общност. Част от народопсихологията е да чуваме съседите да се карат и да си казваме “то си е тяхна работа”, макар и да има единични случаи, в които зрелите и будни хора разбират колко е нередно случващото се отсреща и сигнализират полицията. Това е агония, с която сам човек трудно може да се справи. Има и такива смели жени, които намират начин да избягат от порочния кръг на токсичните си взаимоотношения, но разберете, че повечето жени имат нужда от подкрепа, защото всеки техен ден е съпътстващ с вцепеняващ и ужасяващ страх, че спасение просто няма и ако бъдат предприети каквито и да е мерки, може дори да ги убият от бой или измъчват до толкова, че да се надяват това да свърши, независимо как. Децата на тези жени са заложници, растящи в зверски условия на “семеен живот” и завинаги остават белязани. 

Имате щастието да живеете в добро семейство, последно сте се карали за тапетите в спалнята и тези неща, слава Богу, не ви засягат?! ЗАСЯГАТ ВИ! ОСЪЗНАЙТЕ СЕ! Вие живеете сред тези хора – същите, които биват жестоко пребивани вечер, сред изтормозените деца, които не познават нормално функциониращото семейство и някой ден, вашето дете може да обикне едно такова “счупено” дете. Или по-лошо – да стане жертва на домашен тормоз…

Хората сме взаимозависими и взаимосвързани по всевъзможни начини. Изборите, които правим като индивиди, формират промените в обществото ни.

Жените са по-слаби физически. Те имат удивително силни майчински инстинкти, които може да ги държат в този капан, заради безопасността на детето, но то не е в безопасност. И все пак, излиза, че жените са изключително издръжливи, щом могат да понесат целия този ад, на който не рядко са подлагани. Това означава, че те притежават неузнаваеми сили, дремещи в тях, чакащи и търсещи освобождение… Бъдете смели! Обичайте самите себе си!