През май и юни 2020 г. температурата на повърхността по цялата Земя ще бъде над средните показатели. Това се съобщава на официалния бюлетин на Световната метеорологична организация.

В документа се посочва, че повишаването на температурата на морската повърхност на по-голямата част от Земята ще доведе до повишаване на температурната норма на сушата. Това ще бъде по-забележимо в тропическите ширини, както и в по-голямата част от Северното полукълбо.

Учените са уверени, че тези процеси са пряко свързани с глобалното затопляне на планетата. Дадената прогноза е получена въз основа на „моделиране на глобални прогнози от центрове по целия свят, акредитирани към Световната метеорологична организация (СМО). Генералният секретар на СМО Петери Таалас е отбелязал, че в контекста на продължаващата пандемия на коронавирус, човечеството повече от всякога се нуждае от надеждни прогнози за времето, тъй като температурата и възможните валежи оказват голямо влияние върху икономиките на регионите и здравните системи, които са под силен натиск в условията на пандемия.

Както при всички видове, човечеството също има своето местообитание. До 2070 г., обаче, то може да намалее застрашително, а милиарди хора да бъдат лишени от подходящи за живот климатични условия, алармират учените. 

Само след 50 години до 3,5 милиарда души може да се окажат в зони с негодни за живот климатични условия, ако човечеството не спре измененията на климата на Земята, съкращавайки отделянето на въглероден диоксид. Това е основният извод от изследването, посветено на местообитанието на човека – „Future of the human climate niche“, публикувано в списанието на Националната академия на науките в САЩ, съобщава „Дойче веле“.