Либия и Сомалия са най-опасните места на Земята за посещение през 2020 г., според специална карта за пътешественици, показваща рисковете в чужбина.

Годишната интерактивна Карта на риска при пътуване (Travel Risk Map) разкрива държавите, в които хората е най-вероятно да срещнат проблеми, що се отнася до пътна безопасност, сигурност и здраве.

И Либия, и Сомалия се класират ниско във всяка от трите категории на изследването, заедно с Афганистан и Венецуела, което означава, че те са най-опасни, посочва Daily mail.

За разлика от тях Норвегия, Финландия и Исландия носят нисък риск от проблеми с медицинското обслужване, сигурността и безопасността по пътищата, което ги прави най-безопасните, заедно с Швеция и Гренландия.

Що се отнася до здравето, страните с най-висок риск включват африканските държави Нигер, Гвинея, Сиера Леоне, Либерия, Южен Судан, Еритрея и Централноафриканската република.

Йемен също е обявен за високорискова страна, когато стана дума за здраве, заедно със Сирия и Северна Корея.

В противоположния край на класацията са местата с нисък риск от заболяване. Това са европейските държави, Канада, САЩ, Нова Зеландия, Австралия, Южна Корея и Япония.

От гледна точка на сигурността, изследователите оценяват риска от политическо насилие (включително тероризъм и бунтове), социални вълнения и дребна престъпност.

Сред страните с изключителен риск за безопасността на пътниците се включват Афганистан, Сирия, Йемен, Ирак, Сомалия, Либия и части от Нигерия.

Местата, където рисковете за сигурността се считат за незначителни, са Норвегия, Гренландия, Финландия, Исландия, Швейцария и Словения.

Що се отнася до безопасността по пътищата, държавите, освен тези в Африка, които представляват най-голям риск, са Венецуела, Белиз, Доминиканската република, Саудитска Арабия, Тайланд и Виетнам.

По-голямата част от Европа е класирана като област с нисък риск, заедно с Япония, Австралия и Нова Зеландия.