Китай е най-големият световен износител. Голяма е вероятността вашият климатик да е произведен в Китай, също както лаптопът ви и дори обувките ви.

Китайската икономика отчита сериозен ръст в последните години, което води до повишено търсене на луксозни стоки, както и на повече милиардери и милионери в страната.

Ето 10 невероятни факта за Китай и икономиката на страната:

Китай внася повече земеделска продукция от САЩ, отколкото Канада и Мексико

Китай е основен купувач на земеделска продукция от САЩ. Страната купува повече продукция, отколкото съседните държави на Америка – Канада и Мексико. Повече от половината от вноса, който се изчислява на 9.2 млрд. долара, се пада на соята.

Китай притежава компания, която е по-голяма от Walmart и Amazon

Ако си мислите, че най-голямата компания за търговия на дребно е WalMart, то сте в грешка. Най-голямата компания за онлайн търговия в света не е Amazon. И двете титли принадлежат на Alibaba.

Стоките, предлагани в Alibaba, са около 3 пъти повече от Amazon. Ако добавим и дъщерните му дружества, компанията ще изпревари дори и Walmart. В САЩ тя продава най-вече чрез AliExpress, който вече е шестият най-посещаван сайт за онлайн пазаруване в страната.

Броят на милиардерите в Китай отстъпва само на този в САЩ

В Китай днес има 388 милиардера спрямо 680 за САЩ. Общото благосъстояние на щатските милиардери е 3 пъти по-голямо от това на китайските богаташи. Ръстът на милиардерите в Китай обаче е по-бърз, откъдето и да е.

Само през 2017 г. в страната бяха преброени 55 нови милиардера, но за 2018 г. се отчете сериозен спад – 49 души загубиха статута си на милиардери и вече са само милионери.

Най-богатият човек в Китай заема едва 19-а позиция в света

Ако Джеф Безос и Бил Гейтс притежават 112 и 111 млрд. долара и заемат челните места сред най-богатите хора в света, то най-богатият китаец е Джак Ма с 44 млрд. долара. Това му отрежда 19-а позиция в класацията на Bloomberg.

Рекордно потребление на луксозни стоки

Данни на McKinsey сочат, че поне 7.6 млн. китайски семейства са закупили луксозни стоки през 2016 г. Постъпленията от продажби растат всяка година, като за 2018 г. те възлизат на 73 млрд. долара.

Китайският износ отчита ръст от 954% между 1970 и 2010 г.

Комунистическата държава няма почти никакъв износ преди 1970 г. Данни на Световната банка сочат, че износът за същата година се равнява на 3% от БВП. До 2010 г. този процент расте до 26 на сто.

За 2018 г. това съотношение е 19.51 спрямо рекордните 36.04 за 2006 г.

Средните доходи на домакинствата в страната са се увеличили с над 400% за 10 г.

Между 2002 и 2012 г. средното китайско домакинство отчита ръст в доходите си от над 400% – от скромните 987 долара на 4273 долара. Последните данни от 2017 г. сочат скок до близо 5100 долара. Така страната може да се похвали не само със създаването на милиардери, но и с повишаването на стандарта на живот на обикновения човек.

Повече население, но по-малко бедни

Днес само 0.7% от китайското население, достигащо 1.35 млрд. души, живее под прага на бедността. Това прави 9.9 млн. души. Линията на бедността в Китай е по-висока от тази на Световната банка, но дори и при техните изисквания, това прави 3.1% от хората.

За сравнение – бедните в САЩ са 12.3 на сто, което означава, че 39.7 млн. американци имат ниски доходи.

Среща под наем

Самотните китайци могат да си намерят половинка и да я наемат за среща срещу 15 цента, или около 25 стотинки на час. Е, цената може да достигне и до 288 долара на час, като в нея не са включени сексуални услуги. В Китай има 34 млн. повече мъже, отколкото жени.

Китайската Нова година

Това е най-дългият и най-важният празник в китайския календар. Продължава 1 седмица и китайците харчат 149 млрд. долара в тези дни, по данни на Bloomberg.