„Всичко  си има лек” – казва Нюрие. Природата се е погрижила всичко да си има лек.

За своите 85 години Нюрие е изпитала много неща в живота си, много от своите знания вече е и забравила, но някои лекове за заболявания, от които и самата тя е пострадала, помни и ни ги предава.

Камъни в бъбреците

Рецептата ѝ се предава от нейната баба (майчината ѝ майка). Стъбла от босилек, пчелник, черешови дръжки, маточина и царевична коса. Сваряват се и отварата се пие.

Нюрие споделя, че след изпиването на лекарството всичките ѝ страдания отминали и от тогава винаги си сади босилек в градината.

Но това лекарство е неефективно при мъжете. За тях Нюрие споделя друга природна тайна.

Капина! Благородна домашна капина, по-точно.

Рецепта за една доза: Отрязва се 3-4 м. капина. Накълцваш на парчета и дори разцепваш парчетата. И вариш в 3 литра вода. Самият сок – той лекува, споделя Нюрия. Дъщеря ѝ добавя, че този лек е ефективен за три от четирите вида камъни, като ги размеква и спомага тяхното прокарване през уретера без да го разранява.

С този лек, дъщерята на Нюрие, изумява професори и лекари от София,когато с него излекувала мъжа си, след което те започват да изследват растението. След изследванията, лекуващият професор се свързва с нея за още едно важно допълнение за консумирането на отварата – в никакъв случай не бива да се пие директно от чаша, защото сериозно уврежда емайла на зъбите. Тоест, сварената капина, скъпи читатели, се консумира СЪС СЛАМКА!

Камъни в жлъчката

Когато търсила лек за камъни в жлъчката, Нюрие отишла в Баните, заедно с дъщерите си, най-голямата, от които трябвало да ѝ помага да се облича. Там Нюрие среща българка, омъжена за германски консул, която се възмущава от общото ползване на кабините, защото „това е болест”. От жената, Нюрие разбира кой природен лек ще я избави от мъките на жлъчката и ще я изправи на крака.

Бял тамян

„Слагаш го на езика и го гълташ, без да докосва зъбите.”

Нюрие уверява, че две, най-много три пакетчета бял тамян, са повече от достатъчни, за да почувствате подобрение и да победите болките.

Синузит

Изпатила и от синузит, д-р Миладинова е посъветвала Нюрие как да го пребори.

Една шепа морска сол се топли в чинийка на печката. После се изсипва в плътно парче плат, върху което лягате с лице към него.

За да се задуши добре пациентът, го завивате през главата с одеяло. Когато гнойта изтече, запушете носа с памук, за да не му позволите да поеме въздух, което би довело до болки.

„Човек се учи цял живот и ненаучен си отива!”

Това са времена, в които тези съставки, както и всичко друго е дефицит. Не се намирали лесно. Сега пък имаме достъп до всичко по много, но единият проблем е, че сме скъсали тотално връзката си с природата, а другият – че и да имаме много от всичко, то рядко е натурално, което пак ни връща към първия проблем.