Уважаеми жители на община Рудозем,
С голяма тревога наблюдаваме рязкото покачване на броя заболели лица на територията на нашата община. В последните 15 дни за нещастие загубихме и много близки хора, които не успяха да се преборят с коварната болест.
Днес проведох извънредна среща с кметовете и кметските наместници, с мюсюлмански настоятелства и имами на джамии на територията на Община Рудозем, като обърнах сериозно внимание на всички тях за засилването на контрола по спазването на противоепидемичните мерки.
В тази връзка искам да обърна внимание на всички Ви за:
1. Множеството диагностицирани с COVID -19 в различните населени места на територията на Община Рудозем.
2. Множеството случаи на хора, които видимо имат признаци на болни от COVID -19, но не посещават или отказват да посетят личния си лекар своевременно, движат се свободно сред обществото и вероятно са причина за разнасянето на зараза.
3. Множеството хора, чиито деца, родители и близки, с които те съжителстват, са под карантина, но самите те не предприемат мерки за самоизолиране
Въпреки че борбата с коварната болест е основно в приоритетите на здравните власти, аз като кмет на община не мога да остана безучастен към случващото се и нарастващата заплаха за живота и здравето на жителите на Община Рудозем. Също така не мога и да не откликна към молбите за помощ, отправени от близки на заболели от COVID -19 към мен по всяко време на денонощието.
Във връзка с всичко това, отправям призив към всички Вас за следното:
1. Да избягваме събиранията на големи групи хора, дори и на открито.
2. Да спазваме строго правилата за социална дистанция, носенето на предпазни маски, ръкавици, честото използване на дезинфектанти и поддържането на висока лична хигиена.
3. При наличието на най-малки признаци, характерни за COVID -19, незабавно да потърсим консултация с личния лекар и да подложим себе си и хората, с които сме в контакт на изолация.
4. При наличие на симптоми за COVID -19 да не посещаваме административни сгради, търговски обекти, религиозни храмове и др.
По мое настояване в СМДЛ гр. Рудозем, намираща се в болницата, се извършват тестове за наличие на антитела. Призовавам хората да се възползват от тази възможност с цел установяване на реалния брой преболедували, поради факта, че колкото повече от жителите на общината имат имунитет (в следствие на преболедуване или ваксинация), толкова по-малко рестриктивни се налага да бъдат мерките за борба с COVID -19.
Моля всички да се замислим и осъзнаем, че заедно и с общи усилия можем да преборим пандемията, а в основата на всичко стои стриктното спазване на установените правила и реалната грижа за нашето и здравето на близките ни.
Пазете се и бъдете здрави!
Искрено Ваш,
Румен Пехливанов
Кмет на Община Рудозем