Отмениха заповедта за задължително носене на маски

0
197

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи, че е подписал да бъде отменена заповедта за задължително носене на предпазни маски на открити и закрити обществени места

Мярката беше въведена вчера, но беше посрещната от голямо обществено недоволство. Причините бяха, че маските се намират трудно, липсват в аптеките или се продават на завишени цени. В същото време глобата за неспазване на заповедта трябваше да е 5000 лева.

Здравният министър обяви на брифинг в Министерския съвет, че държавата ще закупи 1 милион предпазни маски и те ще бъдат раздадени, чрез Министерството на труда и социалната политика, на социално слаби хора. Той уточни, че маските са от най-висок клас, със сертификат и са най-подходящи за защита. 

“Ще търсим маски на цени, близки до тези на нашите производители. Правим анализ на световния и европейски пазар и търсим най-ниските цени, както правим и при поръчките на лекарства”, каза още здравният министър.

След като бъдат закупени маските, Ананиев ще направи призив към гражданите да ги носят, когато излизат. Но за неспазването на препоръката няма да бъде налагана глоба.