Учени от университета Ямагата в Япония откриха повече от 100 нови линии в перуанската пустиня Наска.

Изследователският екип използва комбинация от теренна работа и анализ на данни, за да идентифицира тези най-нови фигури, или геоглифи.

Работейки в партньорство с изследователския център IBM Thomas J Watson, екипът е успял да използва изкуствен интелект за сканиране на изображения от въздуха и за това, което те наричат „биоморфни“ форми или форми, приличащи на растения, животни или хора.

Програмата Уотсън идентифицира един от 143-те геоглифа, открити от изследователския екип – първият по рода си екземпляр анализиран от AI (изкуствен интелект) програма.

Линиите на Наска отдавна представляват интерес за археолозите от откриването им преди почти век. Дълги стотици метри, те се виждат най-добре от въздуха, а точната им цел все още не е известна.

В книга от 1968 г. озаглавена „Колесницата на боговете“, се предполага, че геоглифите са били конструирани от древните народи като писти за кацане за извънземни.

Най-вероятно обаче, линиите са били свързани със сезонни събития, пътувания или астрономически церемонии. Изследователите откриха парчета керамика близо до някои от линиите.

Линиите на Наска бяха обявени за обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 1994 г., а някои от геоглифите датират от 500 г. пр. н.е. Възрастта на новооткритите от изследователския екип фигури се оценява на 100 г. пр.н.е.