До края на 2021 г. или началото на 2022 г. може да се пусне трафик от автомобили до 3.5 тона през новия ГКПП – Рудозем, каза премиера след като направи оглед на строежа на пункта на границата.
Административната сграда и прилежащите съоръжения на самия пункт имат вече акт 15 и очакванията са до края на м. август да имат и акт 16. Пунктът и пропусквателните съоръжения в момента се довършват. „Надявам се ГКПП, заедно с прилежащата инфраструктура, да бъде готово до края на годината от българска страна. Каква е готовността от гръцка страна не знаем, но ще проведем необходимите разговори на междудържавно ниво, тъй като отварянето на този пункт е изключително важно както за Смолянския регион и Родопите, така и от гръцка страна, от гледна точка на трансграничното сътрудничество, за по-интензивен трафик и обмен на хора и търговия“, каза Янев. Той отбеляза, че на пунктовете на Кулата и Маказа има големи опашки и за да се реши този проблем, трябва да има повече пунктове с южната ни съседка. „Този пункт ще се отрази положително за икономиката и на двете страни. Надявам се поне малкия трафик, за автомобили до 3 и половина тона, до края на годината началото на следващата година да бъде пуснат и пункта да заработи. Комуникацията ни е добра с гръцката страна и предполагам, че ще намерим правилния подход“, каза премиера.
Той коментира пред медиите и стопираните средства от АПИ за ремонти на пътищата в страната.
„Няколко пъти вече беше коментирано от различни министри с различни ресори. Бюджетът на АПИ, заложен в закона за държавния бюджет за 2021 г., беше за около 382 млн. лв. В същото време многократно чухте как са зададени поръчки за над 2 млрд. лв. Това означава, че там наистина има един огромен проблем, защото както и министър Комитова се изрази, фирмите работят на базата на добра дума и собствени средства. В един момент, давайки собствен заем, в това което вършат, трябва да си получат парите обратно. Въпросът с взимането на пари от някое друго перо, т.нар. с Постановление на МС, е законен, но трябва да се знае откъде се взимат тези пари и защо и къде е приоритета. И в този смисъл не мисля, че това е начина, който в момента трябва да дискутираме. Той е възможен, той е законен, но в момента състоянието на бюджета не е такова да се прави по този начин. Дали и как ще има увеличение на държавния бюджет, след като е внесен законопроект за държавния проект, зависи от парламента. Тепърва ще има дебат в пленарна зала. Не коментирам висящи средства“, заяви Стефан Янев.
ГКПП Рудозем е с четири изхода и четири входа. Два от тях са за леки автомобили, един е за автобуси и един за товарни автомобили. Има оборудван медицински пункт, мобилен рентген и пункт за щателна проверка на автомобили. „Очаквам първоначално автомобилите до 3 тона и половина да могат да пътуват. Пътят от гръцка страна е 10 км до село Димарио. От там се включва в старото трасе, но за Ксанти е невъзможно да се движат товарни автомобили. Гърците проектират и останалата част и в следващите години се надяваме и товарния трафик да може да минава. Пунктът през ГКПП Рудозем може да поеме трафик двойно повече от пункта на Маказа. Отварянето му е важно за туризма, както и за икономиката, защото сега всички обикалят доста за да влязат в Гърция и да дойдат насам“, каза областният управител на Смолян Стефан Сабрутев.