В края на всяка година е нормално да направим една  ретроспекция на това, което ни се е случило през нея. Това е поводът, заради който се срещаме с кмета на общината – г-н Румен Пехливанов. 

Господин Пехливанов, как изглеждаше 2021 година за нашата община?

2021 беше доста интересна година от много различни гледни точки. Първо, тя се характеризира с многото избори през годината и политическата нестабилност, която имаше цяла година – това, неимоверно, се отрази на всички общини, защото при всички случаи всяка смяна на нови правителства, избори и това води до обективни забавяне в работата на централата администрация, оттам и общините.

Тук в община Рудозем традиционно си се случват много строителни дейности. 2021 не беше изключение, въпреки затруднената ситуация, успяхме да завършим успешно големия проект за пътищата на Бреза, Боево, главната улица в Чепинци и участъка между Грамаде-Оглед – да приключим проекта и да успеем да го разплатим. Това вече е факт. Така че за разплащане останаха само малко допълнителни непредвидени дейности, които се наложи да се случат в Чепинци. Този проект е стартирал още през 2018 година, реално. Строителните дейности започнаха в края на 2019-та, съвпаднаха с времето, когато протичаха местните избори, но успяхме да ги завършим успешно през 2020-2021. В момента жителите на съответените населени места, пък и на цялата община, вече използват всички тези придобивки, така да ги наречем.  Мога да кажа, че особено за Чепинци, това е изключително важен проект, защото този път се явява и главна улица на самото село.  Направиха се множество тротоари, оформи се пътното легло така, както трябва, положиха се два пласта асфалт. Така че в момента там имаме един хубав нов път – отводнен и създаващ безопасна среда за водачите. Аналогично се случиха и нещата с останалите три пътя: отсечката между Грамаде и Оглед, пътищата за Боево и Бреза, които са чакани от много дълго време от хората, живеещи там. И веднага се наблюдава едно оживление, стягат се къщи. Вече има две инвестиционни намерения там за къщи за гости, което ще доведе и до развитието на някакъв туризъм и поминък за хората, които го развиват.

Другото голямо направление в строителството, бяха вътрешните улици. Успяхме да асфалтираме общо 20 улици – повечето в Елховец, а също и в Борие, в Рибница, в Грамаде, във Войково, в Бърчево, една паважна се довършва в Бяла река, ул. “Стефан Стамболов” в Рудозем – от болницата до римския мост, в Чепинци също. Това е доста мащабна инвестиционна програма, строителните дейности продължават, макар и към момента част от тях да са спрени, заради метеорологичните условия. Останаха още няколко улици за полагане на настилки – те ще останат за следваща година. И с това, мисля, че ще успеем навсякъде да направим инфраструктурата такава, каквато тя трябва да бъде.  Паралелно с това си вървят и всички други неща, но в общи линии, цяла година беше една голяма строителна площадка. В момента почти приключва горния площад, остават финални щрихи – правят се перголи и местата за сядане. Всичко, което може да се направи при тези условия, се работи – паркът пред болницата, там където е възможно се работи по ул. „Васил Левски”, общината, заедно с нашите служители подменяме битовата канализация, за да може след това фирмата, спечелила тръжната процедура, да си направи тротоари, улично платно, улично осветление. Изцяло се отвеждат дъждовните води от покривите от водостоците до специализирана допълнителна канализация само за дъждовна вода. Огромен по мащаби ремонт на вътрешната междублокова среда на територията на ул. „Кап. Петко Войвода”. В началото на следващата година предстои изграждането на водопроводната мрежа за минерална вода. В момента прецидираме разрешенията за строеж. Приключва тръжната процедура за реконструкцията на бившия пазар, улицата от кръговото през паркинга до изхода към Елховец и съответните тротоари в този участък. Всичко това, на пролет трябва да даде един завършек на централната градска част, което е много важно условие за развитие на туризма.

На пролет ще бъдем готови!

Най-късно в началото на май трябва да сме готови с всички тези неща, за които говорим. Дори и през зимните месеци някои от дейностите могат да се изпълняват.

Отделно от това – всички други дребни проблеми, които имаме, сме се старали да ги решаваме. За щастие края на годината, след това бедствено положение, ще приключим с една добра новина, а именно, че нямаме пострадали хора. Ситуацията преди няколко дни беше критична и все още остава тежка в много части от общината, но нямаме пострадали хора, а това е най-важното! Материалните щети са наистина сериозни. Правим всичко необходимо да подадем съответните документи до междуведомствена комисия за възстановяване и подпомагане. Дано да получим финансиране, за да бъдат възстановени тези нанесени поражения на инфраструктурата. Няма да ги изброявам, както в различните медии имах възможност и в едно видео обръщение. Надявам се, че до края на седмицата ще успеем да ликвидираме всички спешни последици. А вече в следващите седмици и в зависимост от това какво се отпусне като финансиране, ще продължим и с останалите.

Има ли възможност държавата да откаже финансиране за възстановяване на щетите от бедствието?

Всичко е възможно. Въпреки че имаме уверенията от ниво министър председател, че ще бъдем подпомогнати, не само ние – всички общини, които засегнати. Кога, колко и с колко допълнително ще видим.

Накрая искам да обобщя, че ние цяла година правим това, което сме обещавали тогава, когато имаше местни избори. Благодаря на всички за проявеното търпение! Защото докато върви строителството, се създават и неудобства за хората. Но най-важното, което искам да подчертая е, че стъпка по стъпка вървим точно по програмата, която сме предложили на хората през 2019-та година. Не се отклоняваме нито за миг. По един или друг начин намираме възможности и финансиране да се случват инфраструктурните промени. А от там нататък всичко е въпрос на интерпретации.

Това прозвуча интересно. Всички виждат какви промени се случват в инфраструктурата на цялата община. Какви интерпретации биха могли да възникнат?

Много хора си приписват заслуги за различните проекти, които се случват, особено в хода на предизборните кампании, които минаха. Много хора се упражняваха и показваха случващото се в Рудозем, едва ли не, като заслуга на едни или други министри, депутати и т.н. Случващото се в Рудозем е един ежедневен процес, започва със съответното решение на Общинския съвет, върви изцяло под контрола на Общинска администрация и моя контрол като възложител на проектите, които работим, и приключва с това да се въведе в експлоатация. Цялата работа е на Общината. Аз никога не съм си позволил да се кича с чужди лаври, но мисля, че и хората оценят, защото е много глупаво да отидеш да се снимаш до един проект, за който нямаш никаква заслуга или ти си просто страничен наблюдател и да казваш „Вижте какво направих.” Всички тези неща се случват благодарение на това, че на територията на общината работи един добър екип, включващ общинските съветници, кмета на Общината и кметовете на населени места, които са направили нужното нещо да се случи.

Ще дам прост пример: Преди години сключих облог с двама души  (чиито имена няма да споменавам, защото и двамата са обществени личности) за това дали ще се случи пътя за Бреза, пътя за Боево, Грамаде-Оглед и главната улица на Чепинци. И двамата положиха усилия да не се случи. А сега, когато те са факт, и двамата се нареждат да се снимат и да казват, че и те имат принос. Единият е общински съветник, другият в момента е кмет на кметство. Няма как този процес да се реализира с участието на един или друг без Общината, но може да стане без всички други и само с участието на Общината. Така че да бъдем коректни в това отношение – всяка заслуга на всеки ще бъде показана. Но другото е глупаво – хората го разбират.

Какво искате да кажете да жителите на общината по повод посрещането на 2022 година?

Искам да пожелая на всички да бъдат здрави! Весело посрещане на Новата година на всички жители на общината!

Макар и много тежка, заради ковид пандемията, все пак можем да кажем, че отминава една година, която е успешна, защото сме живи и здрави. Да се надяваме, че следващата ще ни донесе повече радости. Да гледаме с оптимизъм на нещата, които очакваме да ни се случат през идващата година. И най-вече да бъдем една идея по-смирени и да си помагаме едни на други малко повече, така ще си направим живота по-лесен.

Срещате ли тази помощ, към която призовавате?

Различно е в различните населени места. Някъде хората имат много сериозно чувство за общност. При проблем се събират, помагат си, правят необходимото за да накарат нещата да се случват така, както трябва. Другаде – не. Но в крайна сметка хората са различни. Ние се стараем да правим това, което трябва и което е задължение на Общинската администрация, а дали хората сами излизат да си помагат…? Може би, обществото ни преминава в един такъв етап от цялостно отрицание – до скоро всичко беше работа на държавата и ние нямаме никакви ангажименти, чакаме всичко да ни се поднесе. Като че ли това вече започва малко по малко да се преодолява. Има самоосъзнаване, че държавата – това сме всички ние. Като мине един такъв по-тежък период, какъвто беше този с бедствената ситуация, вместо да стоим и да четем във Facebook или пък да гледаме новините, и да мърморим, колкото по-бързо се организираме и излезем да помогнем на комшията, на близките и на сами на себе си, толкова по-бързо преодоляваме проблемите.

Весела и спокойна нова година!