Нинджа-роботи на помощ в борбата с коронавируса в… Тайланд. Не, това не е само идея за справяне с пандемията. По данни на Световната Здравна Организация към 24 март в страната има 827 доказани случая и четирима починали.

За да облекчат работата на медицинските работници, болниците в Тайланд започнаха да разчитат на роботи, които първоначално са били създадени, за да наблюдават възстановяващи се от инсулт пациенти. След избухването на пандемията обаче работата им бива пренасочена – да следят треската на пациентите, лекуващи се от COVID-19, предава AFP, цитирано от New Yourk Post.

Oт близо седмица тази система се тества в четири болници в Банкок и околността. Роботите помагат за намаляване риска на предаване на заразата върху лекарите. Системата, с която са оборудвани машините, им позволява да провеждат и видеоразговори с пациентите. По този начин се избягва прекия контакт.

Екипът, създал роботите, в момента разработва подобрения, чрез които да могат да бъдат доставяни храна и лекарства на болните, както и да извършват дезинфекция на болничните заведения.

Учените планират да изработят още “нинджа-роботи”, с които да оборудват още поне 10 други болници.

Машините носят своето име от черния си цвят и се придвижват из болниците на специални колелца.