Тя е символът на днешния празник. Всъщност, тя се явява символът на всеки щастлив повод. Можем да я намерим в малкото й благоухайно магазинче на центъра, носещо нежното име “Орхидея”. Свързваме я с приятните изненади, с милите жестове, с нежността и грижата, които могат да се изразят само от едно цвете. Тя поднася любов, вероятно на всяка жена в нашия малък край. Винаги е енергична, внимателна, всеотдайна и безкрайно мила. Вергиния Кабакова е талатнивата флористка, която избрах да интервюирам за един от най-светлите празници – 8-ми март.

Ти ставаш част от много светли поводи за хората тук. Как се чувстваш по отношение на това?
Винаги се чувствам много щастлива в подготовката на поводи, наситени с толкова приятни емоции. Първо – аз много се радвам на самите букети! И след това ми носят огромна радост щастливите усмивки на хората, на които ще бъдат поднесени.


Как и защо избра да се развиваш като флорист? Какво ти носи този занаят?
Много обичам да радвам хората! Наричам моя магазин “Магазин на Щастието”. На всеки празник ми се случва да плача от радост, защото съм допринесла за радостните мигове на не един и двама. Мои букети се доставят из цялата страна и дори в чужбина. На всеки пожелавам да работи това, което наистина харесва! Както правя аз. Аз наистина имам щастието да се занимавам с това, което искам. И влагам цялото си сърце и душа! (нейната племеница Кали и приятелката й Наталия Петкова потвърждават и добавят, че във всеки букет, който прави, Вергиния влага много любов)


Какво място заемат празниците в живота ти и по-специално 8-ми март?
Всеки един клиент е специален за мен. В повечето случаи идват, заради приятни събития, като раждане на бебе, сватба, годежи, рожден ден, винаги поводи, свързани с много любов. А 8-ми март е специален за всяка майка. Този празник е свещен за много жени! Дано всеки да изпита тази радост – да стане майка, да има дете!


Какво е общото между цветята и жената?
И двете са много крехки, но и много красиви, и истински! Колкото е красиво едно цвете, толкова е и нежно, и ако не се грижиш за него, то може да се счупи. Както можеш с една дума да нараниш своята майка, а тя ще го помни винаги… Колкото и да е трудно, човек никога не бива да наранява майка си.


Защо букет цветя е най-предпочитания подарък?
Какъвто и повод да има, според мен, цветята са задължителни! Те носят това специфично усещане за празник. Каквото и друго да се поднася за подарък, то задължително трява да върви с букет – дори това да е само едно цвете с панделка. Един букет може да изкаже чувствата, които ни е трудно да изразим с думи.


Колко често хората подаряват цветя без повод?
Имам и такива клиенти. Дори и една розичка да е, има хора, които поднасят цвете, дори без повод. А има и такива клиенти, които обичат на масата във вазата да имат свежи цветя и всяка седмица идват и си взимат, например букет хризантеми. И това много ме радва! Да внасят в дома си ухание и част от природата, и моите цветя да допринасят за ежедневния уют в дома на някого.


Кое е любимото ти цвете?
Всички цветя са ми любими! Повярвяй, че всяко едно цвете си има собствена красота, точно както и всеки човек! Във всяко едно има нещо специфично, нещо специално. Всички са красиви!


А на теб подаряват ли ти цветя?
Подаряват ми. Моят мъж по принцип не прави букети. Но прави букети само за мен и ми ги подарява най-вече, когато няма повод. Другите букети, които получавам, са от Калоянка и от сестра ми. Те също много ме изненадват – с кошници, с балони с хелий, с икебани. И те много ме радват и ми правят много изненади!


Има ли нещо, което искаш да кажеш на жителите на общината ни за този светъл празник?
Пожелавам на всички да бъдат здрави и винаги, всеки ден да правят нещо, което кара сърцето им да се усмихва! Хора, всеки ден правете нещо, което кара сърцето ви да се усмихва! Още със събуждането се радвайте на деня! Всеки ден казвайте на любимите си хора по мила дума! И се обичайте!

Кое цвете е Вергиния?
Калояна: Орхидея. Защото е много нежна, много ранима, но и в същото време много силна! Придава красота и стил. Тя много краси и е много интересна… Леля е най-добрият човек, когото познавам! Старае се да помогне на всеки и е съпричастна! Тя винаги е истинска и естествена.
Наталия: Роза. Розата е кралицата на цветята. Розата е цветето – класика. Това е класата! Но розата, колкото и да е ранима, колкото и крехка да изглежда, тя има трънчета. Розата, също като Вергиния е борбена! Това е тя – Вергиния не се оставя на течението, а върви срещу него, тя преследва целите си и ги постига! И добре, че я има, за да радва града! Тя влага много любов. Във всеки букет има частица от нея! Всяко цвете тук е докоснато от нея.