Днес в 8:30 ч. община Рудозем даде старта на първия от шестте големи проекта, които ще се реализират на територията на града – Площада при новото кръгово кръстовище и парка пред СБР „Родопи“.
На събитието присъстваха кметът на община Рудозем Румен Пехливанов, зам. кметовете на общината – Недко Кулевски и Евелин Бозов, общински съветници, кметовете на населените места, кандидатите за народни представители от ДПС Хайри Садъков, Рина Пехливанова и Денис Кедиков, председателят на ДПС гр.Рудозем Венцислав Пехливанов и представител на фирмата изпълнител. Присъстваха граждани и гости на общината.
Кметът на община Рудозем Румен Пехливанов запозна присъстващите с предвидените по проекта ремонти, както и с предстоящите за община Рудозем проекти, които се финансират от Платформата за градско развитие на фонд ФЛАГ.
Кандидатът за народен представител от ДПС Хайри Садъков изрази своето задоволство от редицата изпълнени проекти, и тези, които предстои да се реализират територията на Рудозем, и поздрави кмета на общината и неговия екип за усилената работа. Той подчерта, че не е случаен факта , че община Рудозем е на първо място в областта по пребиваване на млади хора.
Амбициозната програма на общината предвижда изцяло обновен облик на централната градска част и улиците в лошо състояние на територията на града, както и изграждането на общинска преносна мрежа за минерална вода.
Любимият на всички жители „Горен площад“ ще се превърне в привлекателно място за отдих, спорт и забава за деца и възрастни. Предвидено е изграждането на 2 детски площадки – за деца до 3 г. и от 3 – 12 г., зона за кънки и скейтборд, стрийт фитнес (фитнес на открито), мини сцена за изява на деца, малък фонтан с шадраван, пейки и перголи, улично осветление и поливна система. За безопасността на децата, ще бъде обособена ограда, която ще опасва целия площад. Цялото пространство ще има зелени площи, декоративни храсти и цветя, а част от дърветата, които и до днес красят площада, и които отговарят на изискванията за безопасност на децата, ще се запазят. Съоръжението ще има 4 входа.
Паркът пред бившата болница също ще претърпи цялостна реконструкция. По проекта са предвидени разширяването на подхода към централния вход на болницата, оформянето на нови алеи и тревни площи, изграждането на беседка, множество пейки, парково осветление и поливна система.
За безопасността и защитата на жителите ще се грижи новоизградено видеонаблюдение на територията на двата обекта.
Срокът за изпълнение на обектите е до края на 2021 г., като при подходящи атмосферни условия се очаква ремонтните дейности да приключат по-рано.
На територията на града върви изпълнението на проекта на ул. „Стефан Стамболов“ , а до дни, при подходящи атмосферни условия, ще стартира и реконструкцията на ул. ”Кап. Петко Войвода”, нейните пресечки и прилежащи междублокови пространства. Предстои ремонта на целия паркинг и прилежащата към площада улица, както и на бившия „Пазар“. До края на седмицата ще бъде задействана тръжната процедура за ул. „Васил Левски“. От изключителна важност за развитието на община Рудозем е проектът за минералната вода, който ще нареди Рудозем сред малкото общини с общинска преносна мрежа.