СУ “Св. св. Кирил и Методий” – гр. Рудозем ще сформира младежки гвардейски отряд. Целта на гвардейските отряди в училищата е да възроди патриотичното чувство в подрастващото поколение, както и да се възпитават децата в дух на обич към българската история и традиции. Докосването до гвардейската униформа, която е реликва в нашата история и настояще, стимулира децата да я носят, почитат и да се учат от нея. Повече от 20 ученици ще станат част от гвардейския отряд, който ще бъде официално сформиран през май следващата година с тържествена церемония. Дотогава училището ще поръча униформи за своите млади патриоти. Директорът на училището г-жа Сийка Кирякова и учителите в СУ “Св. св. Кирил и Методий” приемат присърце инициативата и са се заели ентусиазирано с организирането й. 

Днес /11.11.22г./ майор Владимир Сариев ВРИД Началник щаб на 101 алпийски полк, посети СУ “Св. св. Кирил и Методий”, из чиито коридори са изрисувани гордите лица на патриоти и апостоли от българската история, за да им проведе първото теоретично и практическо занятие по строева подготовка. Преподавателите по Физкултура поемат щафетата и се заемат с тренировката. 

Тийнейджърите, за които това е нова практика,но сами пожелали тази инициатива, трябва да знаят, че преди не толкова много години младежи на тяхната възраст са се били за родината, за свободата и просперитета на всички нас. Прекрасно е, че по този начин, те ще узреят като личности много по-бързо. Това е чест, която тепърва ще осъзнаят.