Всички дискотеки, пиано-барове, нощни барове и клубове остават затворени до 30 юни. Тържествата на закрито, включително кръщенета и сватби са разрешени, но не е позволено събирането на повече от 10 души.

Това са част от новите мерки, разписани в заповедите на здравният министър Кирил Ананиев за след 15 юни. Всички мерки в момента бяха разписани в заповеди със срок до 15 юни, когато трябваше да бъде отменена извънредната епидемична обстановка. Преди дни тя бе удължена до 30 юни.

С новите заповеди от понеделник се отменя задължителната 14-дневна карантина за пристигащите от Италия, Малта, Испания и Ирландия, ако не проявяват симптоми. Остава за идващите от Швеция, Великобритания, Белгия, Португалия и Нидерландия, както и от всички трети страни, с изключение на Република Сърбия, Босна и Херцеговина, и Черна гора.

Носенето на маски остава задължително в градския транспорт, аптеките и болниците, а на останалите места е препоръчително. Свижданията в болници и домове също остават забранени.

Разрешава се провеждането на конгреси и конференции, но при 50% заетост на местата.

Новите заповеди регламентират и провеждането на концерти, спектакли и представления на закрито, пак при 50% заетост на местата.