Въпреки че ваксината срещу деменция има дълъг път за изминаване до осъществяването си, изследователите наскоро направиха няколко големи стъпки. Авторите на скорошно проучване върху мишки се надяват, че в следващите години те могат да преминат в изпитания върху хора.

В световен мащаб деменцията засяга около 50 милиона души. Тъй като деменциите са предимно заболяване на по-напреднала възраст, тази цифра вероятно ще се увеличи с нарастването на средната продължителност на живота.

Всъщност, някои учени са изчислили, че броя на засегнати от деменция в Съединените щати може да се удвои до 2060 година.

Заболяването на Алцхаймер, което е най-честата форма на деменция, се характеризира с промени в мозъка. По-конкретно, има натрупване на бета-амилоид, който е протеин, който произвежда амилоидни плаки. По същия начин, друг протеин, известен като тау, се натрупва, за да образува неврофибриларни заплитания. Заедно тези протеини водят до когнитивен упадък и невродегенерация.

В момента няма лек за деменция и лечението е ограничено. През годините няколко обещаващи медикамента се оказаха неуспешни в изпитвания върху хора.

Превантивна мярка!


Авторите на настоящото проучване смятат, че една от причините експерименталните лекарства да са се провалили е, защото лечението се „започва твърде късно в патологичния процес“.

Те смятат, че след като механизмът на заболяването е в разгара си, е по-трудно да върнеш мозъка в здраво състояние.

Имайки предвид това, учените съсредоточават енергията си върху разработването на ваксини, които могат да използват преди появата на симптомите, спирайки деменцията в самото й начало. Най-новото проучване по тези линии вече е достъпно в списанието Alzheimer’s Research & Therapy.

Авторите от Калифорнийския университет в Ървайн и Института по молекулярна медицина в Хънтингтън Бийч, Калифорния, изследват комбинирания ваксинен подход.

Учените смятат, че комбинацията от бета-амилоидни плаки и неврофибриларни заплитания може да работи заедно за ускоряване на невродегенерацията. Авторите на неотдавнашното проучване обясняват, че тези две различни патологии “могат да взаимодействат, за да предизвикат прогресията от […] леко когнитивно увреждане” до болестта на Алцхаймер.

След като се има предвид и това, изследователите се опитват да насочат и двата вида натрупване на протеин наведнъж. Те се надяват, че целейки се в тези два фактора, те могат да бъдат по-успешни от лекарствата, които се отчитат само единия.

Нова ваксина


По-ранни проучвания смишки показаха, че две ваксини, известни като AV-1959R и AV-1980R, предизвикват отговор на антитела съответно към бета-амилоид и тау. В новото изследване авторите изследват комбинирания им ефект.

Учените извършили своите изследвания, използвайки мишки, които развиват патологични агрегати от тау и бета-амилоид. Те разработват ваксина, състояща се както от AV-1959R, така и от AV-1980R.

Важното е, че учените доставят тези лекарства заедно с адювант, наречен AdvaxCpG, който помага да се създаде по-силен имунен отговор при животни, които получават ваксината. Друг автор на настоящия документ, проф. Николай Петровски от университета Флиндърс в Южна Австралия, проектира този адювант.

Както се очакваше, изследователите откриха, че комбинираната терапия индуцира производството на антитела както към тау, така и към бета-амилоид. От своя страна тези антитела намаляват нивата на неразтворимия тау и бета-амилоид, които произвеждат плаки и заплитания. Авторите заключават: “Взети заедно, тези открития са основание за по-нататъшно развитие на тази ваксинална технология за крайно изпитване при хора [с болестта на Алцхаймер].”

Тъй като учените вече показаха, че тези видове ваксини и адювант са безопасни за хората, те се надяват, че скоро могат да изведат това изследване на следващото ниво. Авторите смятат, че в рамките на 2 години те биха могли да изведат тази двувалентна ваксина в клинични изпитвания.

Тъй като толкова много предишни опити за лечение на деменция са се провалили, важно е да се подходи към това скорошно проучване с повишено внимание. Все пак предположението, че ваксина срещу деменция може да е на хоризонта, е причина да се вълнуваме.

По-ранните опити за създаване на ваксина срещу деменция също дадоха положителни резултати, но тепърва дават плод. Въпреки че това най-ново проучване се основава на предишна работа и има няколко фактора в своя полза, само времето ще покаже дали ще бъде ефективно при хора.