Мел, ти си успешна бизнес дама. Как го постигна?

Винаги съм смятала и съм знаела, че трябва да правя бизнес. Имах щастието да видя възможностите на бизнеса от своите родители и знам, че това дава свобода. И когато човек изгради своя собствен по-висок стандарт на живот, може да се грижи за много други хора, които имат нужда от това. Моята представа за перфектен бизнес се появи преди 10 години. Всичко започна през 2011 г. за забавление, тогава бях в майчинство. Върнах се тук, исках нещо ново и интересно да се случи, когато дойдоха хора от Златоград и ми разказаха за „Орифлейм”. Поканиха ме на едно обучение. Тогава, на възраст 23-24 години, в съзнанието си ти си представяш каква би била идеалната работа – идеалната работа е ти сам да определяш работното си време, да нямаш шеф, да пътуваш, да се срещаш с много хора и ако имаш нужда от повече пари, трябва да имаш възможност да работиш повече, за да получиш повече. Или ако имаш нужда от повече свободно време, да можеш спокойно да си го осигуриш. Отивайки на това обучение в Асеновград на 25-ти и 26-ти февруари 2012г. аз си казах „О, това е моето място. Това е моя екип, това е моята работа. Трябва поне да пробвам!”. Тогава имахме други планове за отваряне на солариум, но реших първо да пробвам с „Орифлейм” и ако не се получи, тогава да опитаме със солариума. Абсолютно необучена, но с много с желание, действие и отдаденост – звънях на моите приятелки, казвах им, че тук има една много хубава възможност и те трябва да се регистрират, защото продуктите са страхотни и се предлага една чудесна перспектива. Точно за три месеца станах мениджър. Така започнах да се развивам, като до преди 1-2 години качих следващото мениджърско ниво. И сега вече имам много по-високи цели. Сега моят фокус е насочен към екипа и искам да им помогна те да израснат и да станат мениджъри, те да имат стабилни и сигурни доходи.

Какъв е ключът към успеха?

Няма как да си успешен без да разбираш хората срещу себе си, да познаваш потребностите им. Всеки има различни потребности – някой има нужда от пари, някой има нужда от внимание, друг – от забавление, трети – от нови контакти, от развлечение. Аз се старая да разбера всеки и каква и неговата потребност, за да знам какво мога да му дам. Ние имаме една такава максима в „Орифлейм”, изведен от план за успеха: „Един човек е златен директор, когато е златен човек.” или „Един човек става диамантен директор, когато е диамантен човек.” Много е интересно, защото личностното развитие неизменно се случва по плана за успеха, който ние имаме. Дори световни автори като Робърт Кийосаки и Робин Шарма споделят в книгите си, че МЛМ бизнеса е за хора със сърца. Това съм го чела, но не го разбирах на 100%, не го бях усетила в ежедневието си. Това го осъзнах постепенно във времето и благодарение на хората, с които работя. Наистина най-успешните, най-добре развиващите се лидери са хора с големи сърца. Колкото по-успешен си, толкова по-голямо е сърцето ти. Конкретно в нашия бизнес така се случват нещата. Няма как ти да си злонамерен, няма как да си склонен да подвеждаш хората или да ги принуждаваш да правят нещо и да си успешен.

Как успяваш да лавираш между всички неспирни ангажименти и семейните отговорности?

Определям правилно приоритетите си. В графика в тефтера си, първо си записвам ако има някакъв семеен празник или събитие. След това нанасям дейностите на децата, за които имам ангажимент да проследя или да ги заведа. След това вече приоритет ми е „Орифлейм” и свързаните с бизнеса събития. Накрая, според графика, остава и личното време. Тези приоритети може да се променят и разместват във времето. Лятото ми беше приоритет басейна, но и през тези три месеца не съм спряла да поддържам контакт с екипа си. Те идваха към басейна, аз слизах за срещи, някои дори ми помогнаха и се включиха и в бизнеса с басейна, за което много им благодаря! Но по-важното, що се отнася до това как успявам да се справя с всичко това е, че не съм абсолютно сама. Имам помощта на съпруга ми, родителите ни, сестра, етърва и племеничка, когато става въпрос за децата. Аз и затова си дойдох в Елховец, защото имам повече хора, на които мога да разчитам. В Пловдив са ми помагали приятели, но е неудобно да тази помощ да се случва ежедневно. А тук понякога ангажираме цялата рода. Това са малки неща и моите приятелки тук не го осъзнават, но истината е, че това много ми е липсвало в Пловдив. 

Какво те зарежда?

Тази сутрин, например, моят мъж ми каза „Полежи си в леглото!”… О, супер! И така, полежах си леглото до десет и четох книга, гушкахме се с Мариса. Такива неща ме зареждат. Пътуването също, дори и да е изтощително. Зарежда ме емоцията, която получавам след всяка позитивна среща. Що се отнася до самия бизнес – припомням си целите. Представям си как награждават хора от моя екип, представям си колко са успешни и колко се вълнувам с тях за това. И си казвам: Продължавам! Когато минеш 30 и си кажеш: Аз съм на 30 и не се знае колко време имам на този свят. Нещата трябва да се случват по-бързо! Не, че нямам търпение. Разбира се, проявявам търпение дори и към себе си, както проявиха търпение към мен и моите лидери. Но нещата трябва да се случват сега, защото не знаеш колко време ти остава. В живота неизбежно се сблъскваме с хора, които си отиват, и ние ще си отидем, така че нямаме много време. Ако искам да помогна на повече хора, нямам много време. Трябва да помагам, да помагам!

Миналата седмица вашето студио за бизнес и красота „MeloriBeauty“ отпразнува една година с благотворително събитие? Разкажи ни за това как възникна идеята да го отпразнувате именно по този начин и как протече събитието?

За сдружение „Милосърдие” аз научих от една от нейните създателки Радослава Кушева. Тогава изпитвах силна потребност от това да даря. В един момент, когато чувстваш, че животът ти е много близо до перфектен, си казваш „Трябва да дам нещо в замяна.” С Радослава сме партньори в „Орифлейм”, тя е в моя екип от доста време. Споделяйки ѝ, че искам да направя нещо благотворително, че искам нещо да дам, тя ми каза „Ами, виж, ние имаме едно малко сдружение, събираме си такса по между си и даряваме на местни хора от общината…” И така тя ми разказа за сдружението. Така се зароди и идеята за по-мащабно събитие, което да събере повече средства. В главата ми стоеше висящ въпросът как ще се отпразнува рождения ден на студиото на 17-ти. И си казах, че мога да ги съчетая в благотворителен рожден ден. Събрах се с екипа си и всеки предложи по нещо. Решихме какви ще бъдат ваучерите, част от екипа донесоха и дариха продукти безвъзмездно. Идеята беше да популяризираме сдружението, повече хора да научат за него, да поканим хора, които са извън екипа. Обедини ни и идеята, че лицето на „Орифлейм” в града е нашият екип и хората няма от къде да знаят какви са ценностите на компанията, ако ние не им го покажем. 

„Орифлейм” не е само продажби по каталог и „Купи си шампоан или крем.”, нашият бизнес е много над това, нашият бизнес е на човешката доброта, на това да помагаш на хората и да им даваш възможност да се развиват. Това е много ценно. Да, може и да има партньори в България, които да се занимават основно с продажбите, да се възползват само от тези възможности на компанията, които удовлетворяват базовите им потребности. Но различното на нашия екип в „Сидара” е, че удовлетворяваме и по-висшите си потребности, като самоусъвършенстване и това да даваме от себе си, да ставаме част от нещо по-голямо от нас. „Орифлейм” ни дава тази възможност и ние не случайно споделяме тези ценности. 

В „Сидара” имаме изградена система за работа и подкрепа. Подкрепата е нещо безкрайно ценно. Не навсякъде можеш да я получиш. А ние го постигнахме. Затова можем да даваме подкрепа и извън екипа си.

Благодаря, че ми помогнаха с организацията на Радослава Кушева, Звезди Чернарева, Ивайла Кушева, Вергиния Кабакова и Антоанета Кисьова. Нямаше да се справя с реализирането на тази идея без тях! Поканихме наши приятели, клиенти, познати да посетят събитието. В 20:30 ч. в деня на събитието се бяха събрали 784 лв., докато се прибера вкъщи ми дадоха още 50 лв., вече по улицата хората ми дават пари (смее се) „Ето за сдружението! Ето за сдружението!”. Отделно в себе си имам още 200 лв., така че смело мога да каза, че сумата за сдружението надминава 1 000 лв. YES! (пляска с ръце) И аз съм много щастлива, и много доволна, защото едва ли има много хора, които ей така биха отделили 1000 лв. за благотворителност. Малкото усилия на много хора дадоха един страхотен резултат.

Имаше хора, които бяха без лична покана, но дойдоха. Ина Огнянова, например. Те дойдоха от социални грижи, което много ме зарадва. Казаха „Ние нямаме специална покана, но разбрахме от интернет за това и идваме специално да уважим вашето събитие.” И това много ме зарадва, защото дойдоха хората с най-големи сърца, тези, които не си намериха оправдания. „Други хора, които наистина нямаха възможност да дойдат, но имаха желание, се обаждаха от различни краища на България и си поръчаха да им запазим това или онова, за да се включат в благотворителното мероприятие. Щастлива съм, че сега повече хора разбират, че нашата дейност не се състои само в продажби. Да, разбира се, няма как един бизнес да се случва без продажби, но над тези продажби има едни много силни взаимоотношения, които изграждаме в екипа и в града.

С какво компанията, на която си толкова отдадена, е по-различна?

Всичко започва през 1967 година в Швеция с двама братя, които са мениджъри – единият в „Кока-кола”, другият е банков мениджър. Решават да създадат компания, която е изцяло с натурални продукти, които да се предлагат от приятел на приятел. Първият продукт „Нежна грижа” с пчелен восък създават на маса за тенис в един гараж. В бума на химичната козметика през 60-70-те години, те успяват да създадат една много по-различна компания, успяват и да я запазят, защото през първите години работят на загуба и е доста трудно. След това започват да се развиват, срещат хора, за които тези неща наистина са важни, не са просто тренд. Към ден днешен компанията има над 3,5 млн. партньори по света в 68 страни. Това е и една много добра перспектива за един всеки партньор, защото може да развива бизнеса си в тези страни – да си има международен бизнес и да си работи от вкъщи. Аз имам партньори в Македония, в Турция и в Гърция. „Орифлейм” се е сдобила с много важни сертификати: Fairtrade /Справедлива търговия/;Eco сертификат, който много трудно се взима, до колкото знам. Важно е да се знае, че  продуктите са натурални и даваме 100% гаранция за тях, т.е. ако евентуално от закупен от нас продукт се прояви алергична реакция, компанията ти възстановява парите; Animal friendly – тоест продуктите не се тестват над животни, тестват се върху доброволци, на които се заплаща; Respect for environment Каталозите са изработени от рециклирана хартия, а опаковките, които не са от рециклирана хартия, могат да се рециклират след това. Също така, растенията, от които се създават тези продукти са бързо възобновяеми. Членове сме на асоциацията за директни продажби. Childhood е асоциацията, която подкрепя компанията. Тя е създадена в партньорство с шведската кралица, а Орифлейм е основен спонсор. Сега, като казвам това, осъзнавам  как някак си подсъзнателно съм търсила нещо подобно на това – помощта на деца в неравностойно положение.

В „Орифлейм” има един социален елемент, който пролича на това събитие. Първо компанията има едни ценности, които са единност, дух и страст. „Орифлейм” има много благотворителни акции по света, за които не се тръби много, защото тя не афишира с това. Но ние като партньори на компанията знаем тези неща и принципи им. За да бъда честна, в началото тези неща ми звучаха супер странно … и аз съм партньор, там съм, използвам продуктите, ама някак си не съм го усетила. Но когато виждаш много партньори, които реално изповядват тези ценности, когато виждаш какво прави мениджмънтът и в даден момент самият ти се усещаш във тези ценности и си казваш „Това е моята компания.” Вече имам много, много такива случки, които са ми доказали, че действително компанията изповядва тези ценности. Също така сме част от екип, в който винаги човешкото отношение е било приоритет. Тоест за екипа, от който съм, бизнес клуб „Сидара”, всъщност винаги са били най-ценни хората, лидерите и нашият златен директор Татяна Иванова винаги е показвала уважение към нас като партньори, като лидери, съответно винаги ни е помагала, дори в моменти, когато не сме били толкова успешни. Истината е, че нашият бизнес може да помогне на много хора по неузнаваеми, по много различни начини и аз искам точно това да предам. Искам това, което аз съм усетила и екипът да го усети.

Имам база за сравнение що се отнася до различните бизнеси и тази връзка, която създавам с партньорите си в екипа е много по-ценна и много по-силна. Аз се сближавам с тях. С такива отношения в колектива е лесно да се почувстваш значим. Никой не е вечен на този свят, всички ще си отидем рано или късно и има значение какво си оставил след себе си, на колко хора си помогнал да си променят живота, на колко хора си показал, че мечтите се сбъдват, на колко хора си спомогнал си за осигуряването на по-добър стандарт на живот, повече възможности да осигурят на своите деца. Това, мисля, че е истински ценното, пък и примера, който даваме на децата си.

Как повлия пандемията на продажбите на „Орифлейм”?

Дори по време на пандемия, нашият бизнес не загива, ние продължаваме да се развиваме. За нас нещата се случват много добре и онлайн – срещи, обучения, продажби. В период на криза, когато много бизнеси фалират, нашия бизнес бележи ръстове и процъфтява. Вече 5-та, 6-та година сме с позитивен ръст.

По време на карантината, хората имаха възможност да си обърнат внимание, да се погрижат за себе си. Уелнес продуктите, които са за здравословен начин на живот, хранителните добавки се търсеха повече, за сметка на цветната козметика. Освен декоративната козметика, с която хората асоциират „Орифлейм”, ние сме се развили в още много сектори, които се отнасят до грижа за здравето, за тялото, бялата козметика. За всеки човек има нещо, което той търси и ще му бъде много полезно.

Каква е твоята цел като лидер?

Всеки човек има възходи и падения. И точно в един такъв труден период, през който минавах преди време, само моите лидери разбраха, че имам проблем. Аз толкова добре се бях прикрила, че дори и най-близките ми хора не разбраха, че има нещо. Само моите лидери усетиха, че нещо се случва и ми помогнаха. Тогава разбрах, че за тях съм ценна като човек, за което съм им безкрайно благодарна. Това искам да предам и аз на хората. Искам да направя това, което те направиха за мен. Да, има екипи, в които продажбите са по-важни. Аз искам да покажа на момичетата и момчетата от нашия екип, че те са важни като хора, че те заслужават, че някой го е грижа за тях и иска да им помогне да израстват. Това е най-ценното в бизнеса – човешките отношения.

Какво е следващото събитие, на което искаш да поканиш нашите читатели?

На 30-ти този месец имаме биометричен анализ – това е анализ на тялото. Орифлейм, всъщност, се грижи не само за външната красота, но и за вътрешната. Имаме специален уред, който изглежда като кантар, но измерва не само килограмите, а и индекс на телесна маса, мускулна маса,процентно съдържание на вода в организма, костна плътност, висцеларни мазнини, процентно състояние на мазнините в организма, метаболитна възраст, метаболизъм в състояние на покой и състояние на активност. Според тези показатели може да разберем общото състояние на тялото и можем да дадем препоръки и подходящи хранителни добавки. Или много пиене на вода. Като цяло на всички препоръчвам да пият много вода!

Хората дори и да не си купят продукти, това не е най-важното, аз съм щастлива, че хората се впечатляват от резултатите от на биометричния анализ и се опитват да променят живота си. За пример мога да дам една жена, която след анализа свали 7 кг. само като увеличи приема на вода.

Аз не съм тук само да продам продукт. Аз искам да помогна на хората. И това е моя начин. Ако искаш да подобриш костната плътност, давам хранителна добавка за това. Ако имаш високо кръвно и висок процент на висцеларни мазнини в организма, което е опасно – да, мога да ти препоръчам хранителна добавка, която ще повлияе това. А имах и един критичен случай с жена от Карлово, на която препоръчах да отиде на лекар, защото при нея показателите бяха ескалирали до опасни и животозастрашаващи. Тук е момента да спомена за всеки, който иска да му се направи биометричен анализ, че става с предварително записване. На 21-ви октомври също ще имаме такова събитие. 

На 7-ми октомври от 19 ч. имаме „Новости през октомври“, където ще представяме нови продукти и програми.

С удоволствие ги каня и на NovAge сесия грижа за кожата на 13-ти октомври от 19:00ч., отново с предварително записване.

Каква е твоята мисия в живота?

Аз знам защо съм се родила! Аз искам да помагам на хората. Искам да им дам възможност да се развиват. Имам ценна обратна връзка от хора, които не са от тук и смятат, че нашия край е страхотен, нашия манталитет е топъл и гостоприемен. Затова смея да искам и нашият край да се развива като туристическа дестинация. Защото искам хората, които живеят тук да имат малко по-висок стандарт на живот, да имат по-високи доходи, да могат да си позволят повече неща, да могат да осигурят по-добро бъдеще за техните деца.